Споразумението на Соломоновите острови с Китай предизвика срещи на премиера на страната с колегите му от Австралия и Нова Зеландия

  • 14 юли 2022 09:36

  • 796
  • 4
Споразумението на Соломоновите острови с Китай предизвика срещи на премиера на страната с колегите му от Австралия и Нова Зеландия
© Getty images (архив)
Слушай новината Слушай новината

Министър-председателят на Соломоновите острови  Манасех Согаваресе срещна поотделно с колегите си от Австралия и Нова Зеландия за първи път, откакто островната държава сключи договор за сигурност с Китай, обезпокоил съюзниците на САЩ заради военните амбиции на Пекин в региона на тихоокеанските острови, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Премиерът на малката островна страна проведе отделни двустранни срещи с австралийския министър-председател Антъни Албанезе и с новозеландската си колежка Джасинда Ардърн в кулоарите на Форума на тихоокеанските държави, който се провежда във Фиджи.

По време на четиридневния форум лидерите на тихоокеанските държави ще дискутират как да привлекат международна подкрепа и финансиране, за да се преборят с въздействието на покачващите се морски нива и изменението на климата. Тема на разговорите са и амбициите на Китай за задълбочаване на връзките в областта на сигурността в региона.

Договорът за сигурност между Соломоновите острови и Китай стана водеща тема в предизборната кампания на Австралия. Албанезе каза, че това е дипломатически провал на неговия предшественик Скот Морисън.

„Ние сме семейство и в него съществуват много проблеми, а това прави семейството по-силно“, каза Согаваре, след като прегърна Албанезе. Подробности от договора не бяха разкрити, но Согаваре вече изключи възможността да позволи на Китай да създаде военна база на Соломоновите острови и каза, че сделката обхваща охрана за защита на китайски проекти, тъй като според него споразумение с традиционния партньор Австралия „не отговаря на тези нужди“.

Австралийският външен министър: Искаме да стабилизираме отношенията си с Китай

Албанезе каза, че Австралия и Соломоновите острови могат да направят повече за изграждане на доверие, което е от общ интерес.

„Като членове на региона искаме да прокарваме интересите на Тихоокеанския регион“, каза той.

Последвайте канала на

Валери Зайцев
796 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар
mt12

2022.08.07 | 08:24

4
Вие сте неграмотно кретени. Ще останете роби на путкин и роби на жълтите безмилостни Китайци. Бъдете щастливи роби

2022.07.15 | 11:08

3
КРАВАРСКИ КУУУУУУРВИИИИИ ПУКНЕТЕ ОТ ЯД, А НА ЗИМА И ОТ ГЛАД

2022.07.14 | 12:54

2
МРЕТЕ КРАВАРСКИ КУУУУУУРВИИИИИ

2022.07.14 | 10:17

1
Китайците им го боднаха.

Добави коментар

Водещи новини