Нова Зеландия: Новото ни партньорство с НАТО ще се занимава с климатичните промени и сигурността

  • 14 юни 2023 14:26

  • 409
  • 0
Нова Зеландия: Новото ни партньорство с НАТО ще се занимава с климатичните промени и сигурността
© Getty (архив)

Нова Зеландия обсъжда нов вид партньорство с НАТО, което вероятно ще се занимава с теми от обществен интерес, като например световния ред, основан на международни правила, климатичните промени и киберсигурността, каза днес министърът на външните работи на страната Наная Махута, цитирана от Ройтерс, предаде БТА.

Наная Махута допълни, че НАТО оформя всички партньорски споразумения в нов модел според програма за партньорство, чиито условия се определят индивидуално за всяка държава. Дипломат номер едно на  тихоокеанската островна държава  допълни, че страната ѝ в момента работи върху детайлите по темата.

"В програмата ни ще бъдат отбелязани дългогодишните области от взаимен интерес между Нова Зеландия и НАТО, както и възможните възможности за сътрудничество през периода на споразумението", каза тя.

"Макар че точните области на сътрудничество все още не са договорени, очакваме, че те ще обхванат области от общ интерес като подкрепата за международния ред, основан на правила, изменението на климата и киберсигурността", посочи още министърът.

Нова Зеландия е партньор на НАТО от 2012 г., но не е членка на Алианса. В изявление на НАТО от февруари се казва, че Нова Зеландия и НАТО укрепват отношенията си, за да се справят заедно с общи предизвикателства по отношение на сигурността.

Махута каза, че нито Нова Зеландия, нито НАТО обмислят програмата да бъде нов блок или официална регионална групировка,

Нова Зеландия има само един официален съюзник - съседна Австралия, въпреки че и двете са част от съюза "Пет очи", свързан с разузнаването и сигурността. Към него принадлежат още Великобритания, Канада и САЩ.

Нова Зеландия води дългогодишна политика, според която не притежава ядрени оръжия и Махута заяви, че програмата за споразумение с НАТО ще зачита тази политика.

Премиерът на страната Крис Хипкинс потвърди по-рано тази седмица, че ще присъства на срещата на НАТО в Литва и ще посети Китай в края на юни.

НАТО ще отвори през 2024 г. бюро за връзки в Токио и ще го използва като хъб за сътрудничество с Австралия, Япония, Нова Зеландия и Южна Корея, съобщи вчера вестник "Никей" - план, който по-рано Китай каза, че не одобрява.

Австралия и Нова Зеландия се обединяват срещу заплахата от Китай в Тихия океан

Последвайте канала на

409 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини