Австралийският външен министър: Искаме да стабилизираме отношенията си с Китай

  • 08 юли 2022 13:52

  • 464
  • 2
Австралийският външен министър: Искаме да стабилизираме отношенията си с Китай
© Getty (архив)

Австралийският външен министър Пени Уонг заяви, че новото правителство нейната страна иска да стабилизира отношенията с Китай, но тя няма да прави никакви отстъпки по отношение на националните интереси, когато се срещне с китайския си колега днес, предаде Ройтерс.

Външният министър на Китай Ван И ще се срещне с Уонг тази вечер в кулоарите на срещата на Г-20 в Бали. Това ще бъде първата среща на ниво външни министри на двете страни от три години насам.

Ван И

"Всички знаем, че имаме своите различия, има предизвикателства в нашите отношения. Вярваме, че е необходим ангажимент за стабилизиране на отношенията", каза Уонг пред репортери в Бали.

Китай е най-големият търговски партньор на Австралия и най-големият купувач на австралийска желязна руда, но през последните години отношенията между двете страни се влошиха.

Пекин  наложи търговски санкции на австралийски стоки като въглищата, морските дарове и виното в отговор на австралийски политики и решения като например призива за разследване на произхода на COVID-19 или въвеждането на забрана срещу китайската компания "Хуавей" за участие в 5Джи мрежата на страната, както и започването на разследвания за чуждестранно вмешателство.

Китай: Австралия е родината на COVID-19

Китай призова Канбера да предприеме "конкретни действия", за да подобри отношенията, без да дава подробности какви точно трябва да са те.

"Няма да правим никакви отстъпки, когато става въпрос за националните интереси на Австралия", заяви Уонг днес. Откакто беше избрано през май, правителството на премиера Антъни Албанезе заяви, че иска Китай да премахне търговските ограничителни мерки, които той въведе срещу Австралия. Уонг Също така изрази опасения за двама австралийски журналисти, задържани в Китай и очакващи постановяването на присъди по дела във връзка с националната сигурност.

Австралия, която преди провеждаше ежегодни срещи с ръководството на Китай по силата на споразумение за всеобхватно стратегическо партньорство, не е изпращала външен министър на посещение в Пекин от 2018 година.

 

Последвайте канала на

Валери Зайцев
464 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2022.07.09 | 09:58

2
СПОРЕД АМЕРИКАНСКИ ВОЕННИ ЕКСПЕРТИ ЕДНА ОТ НАЙ-ДОБРЕ ВЪОРЪЖЕНАТА АРМИЯ В СВЕТА ПО НАТОВСКИ ОБРАЗЕЦ Е ТАЗИ НА ЛНР И ДНР, А ПО КОЛИЧЕСТВО ПРОТИВОТАНКОВИ ГРАНАТОМЕТИ (ДЖУВЕЛИНИ) Е НА ПЪРВО МЯСТО.

2022.07.08 | 14:23

1
Еми не е лошо да ги стабилизират,усещат на къде задуха вятъра

Добави коментар

Водещи новини