Китай предупреди страните от АСЕАН да внимават да не бъдат използвани за геополитически цели от великите сили

  • 11 юли 2022 14:13

  • 492
  • 1
Китай предупреди страните от АСЕАН да внимават да не бъдат използвани за геополитически цели от великите сили
© Getty (архив)

Страните от Югоизточна Азия трябва да избегнат да бъдат използвани като "шахматни фигури" от великите сили, защото се намират в регион, който е изложен на риск от промяна на геополитическото влияние, предупреди днес китайският външен министър Ван И по време на своята политическа реч в Джакарта, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Обръщайки се към секретариата на Асоциация на страните от Югоизточна Азия (АСЕАН) в индонезийската столица, Ван И заяви, че на голяма част от държавите в региона е налаган натиск, за да вземат страна.

"Трябва да изолираме този регион от геополитическите сметки. Оот това да бъде използван като шахматна фигура, от съперничеството между великите сили и от принудата", заяви той и добави, че "бъдещето на нашия регион трябва да бъде в нашите собствени ръце".

Югоизточна Азия отдавна е поле на геополитически търкания между световните сили поради своето стратегическо значение. Страните в региона вече се опасяват да не попаднат в центъра на съперничеството между Съединените щати и Китай.

Речта на Ван И идва само няколко дни след неговото участие в срещата на външните министри на страните от Г-20. В последните няколко седмици китайският външен министър направи редица посещения в страните от региона.

По време на срещата на Г-20 Ван И разговаря с американския държавен секретар Антъни Блинкън. И двамата описаха първата си лична среща от октомври насам като "откровена". По време на срещата Ван е заявил, че двете страни трябва да обсъдят установяването на правила за положително взаимодействие и съвместно да подкрепят регионализма в Азиатско-тихоокеанския регион, заяви днес самият китайски министър.

Държавният секретар на САЩ и китайският външен министър се срещнаха

"Вашингтон се опитва да изиграе тайванската карта, за да наруши и възпре развитието на Китай, като изкривява политиката за единен Китай", заяви Ван И, отговаряйки на въпрос, свързан с Тайван, след края на своята реч. Китай смята Тайван за своя територия и не се отказва от използването на сила, за да осигури евентуалното обединение.

Последвайте канала на

Валери Зайцев
492 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2022.07.12 | 10:03

1
МРЕТЕ КРАВАРСКИ КУУУУРВИИИИИ

Добави коментар

Водещи новини