Австралия и Великобритания огласиха ново споразумение за климата и енергетиката

  • 25 октомври 2024 10:28

  • 161
  • 0
Австралия и Великобритания огласиха ново споразумение за климата и енергетиката
© Getty images (архив)

Австралия и Великобритания сключиха ново споразумение за справяне с климатичните промени и сътрудничество в областта на енергетиката. Това стана на първата среща между австралийския премиер Антъни Албанезе и британския му колега Киър Стармър Киър СтармърКиър Стармър – британски юрист и политик от Лейбъристката партия. Киър Стармър е роден на 2 в рамките на Срещата на правителствените ръководители от Общността на нациите в столицата на тихоокеанската държава Самоа - Апия, предадоха Пи Ей Мидия и ДПА, цитирани от БТА.

Огласеното вчера Партньорство в областта на климата и енергетиката се фокусира върху ускореното развитие на енергетиката от възобновяеми източници като офшорни вятърни централи и зелен водород по пътя на сътрудничеството.

В общото изявление не се посочват конкретни инициативи, а се акцентира върху набелязаните от двете страни цели за нулеви нетни емисии.

Стармър заяви, че Австралия и Обединеното кралство имат множество общи неща.

"Това партньорство изтъква нашия ангажимент да осигурим на Великобритания проекти за чиста енергия, които ще бъдат от полза за хората в цялата страна", отбеляза той и допълни: "Заедно осигуряваме по-добро бъдеще за нашите две страни, независимо дали става въпрос за защита на националната ни сигурност с проекти като АУКУС (AUKUS), или за изпълнение на ангажиментите ни за нулеви емисии", каза стопанинът на Даунинг стрийт 10.

"Това партньорство ще гарантира, че ще използваме максимално икономическия потенциал на прехода към нулеви емисии и ще се основава на дългогодишното ни сътрудничество в международните действия за климата и общия ни ангажимент за постигане на нулеви емисии до 2050 г.", заяви на свой ред австралийският премиер.

Имаме общо виждане за модерни и преобразени отношения между Австралия и Обединеното кралство, които осигуряват осезаеми ползи и благосъстояние както за нашите страни, така и за Индо-тихоокеанския регион", каза Албанезе.

Двамата премиери обсъдиха и други въпроси като споразумението за свободна търговия между Австралия и Великобритания, сигурността и стабилността в Индо-тихоокеанския регион и обявените през септември преговори за двустранно споразумение за разработване на подводницата SSN Aukus.

Домакин на срещата, която се свиква на всеки две години, е министър-председателката на Самоа Фиаме Наоми Матаафа. Форумът ще се фокусира главно върху регионалната сигурност и борбата с климатичните изменения.

Вчера обръщение пред участниците в срещата направи британският крал Чарлз IIIЧарлз IIIЧарлз III, пълно име Чарлз Филип Артър Джордж Маунтбатън-Уиндзор, е крал и държавен.

Австралийският външен министър: Климатичните промени са заплаха за съществуването ни

Последвайте канала на

Валери Зайцев
161 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини