Австралия и Нова Зеландия се обединяват срещу заплахата от Китай в Тихия океан

  • 10 юни 2022 13:59

  • 1347
  • 3
Австралия и Нова Зеландия се обединяват срещу заплахата от Китай в Тихия океан
© Getty

Премиерът на Австралия Антъни Албанезе заяви след среща с новозеландската си колежка Джасинда Ардърн днес, че двете страни са на едно мнение за политиките си към тихоокеанските острови, където влиянието на Китай расте, предаде АП, цитирана от БТА.

Ардърн е първият чуждестранен лидер, който посещава новия австралийски премиер след избирането му на 21 май. И двамата оглавяват левоцентристки правителства, а Ардърн определи изборната победа на Лейбъристката партия на Албанезе след близо 10 години в опозиция като рестартиране на двустранните отношения.

Австралия, Нова Зеландия и САЩ се опасяват, че новият пакт за сигурност между Пекин и Соломоновите острови може да доведе до създаването на китайска военна база там. И Соломоновите острови, и Китай отричат възможността това да се случи.

На журналистически въпрос дали Австралия иска Нова Зеландия да прави повече за противодействие на възхода на Китай в Тихия океан, Албанезе отговори: "Ние мислим еднакво по отношение на Тихия океан".

Австралия засече китайски разузнавателен кораб край бреговете си

"Очаквам с нетърпение да работя с министър-председателката Ардърн и нашите демократични съседи", допълни Албанезе пред репортери в Сидни.

Ардърн заяви, че много страни са предпочели да запазят икономическите си отношения с Китай, вместо да подписват споразумения за сигурност. "Нека чуем мнението на страните от Тихоокеанския район по тези въпроси", каза тя.

Албанезе заяви, че съседите на Австралия, която е най-големият дарител на чуждестранна помощ в региона, я възприемат сериозно, тъй като правителството й е обещало по-активни действия по отношение на емисиите на газове с парников ефект. Много от тихоокеанските острови смятат климатичните промени за най-непосредствената и дори екзистенциална заплаха за тях.

Предишното австралийско правителство пое ангажимента до 2030 г. да намали емисиите на Австралия с 26 до 28 процента спрямо равнищата от 2005 г. Правителството на Албанезе обещава намаление с 43 процента.

"Нова Зеландия е окуражена от нарасналата амбиция на Австралия", каза Ардърн. Набелязаната от Нова Зеландия цел е до края на десетилетието вредните ѝ емисии да бъдат съкратени с 30 процента.

"Тихоокеанският регион посочва промените в климата като заплаха номер едно", каза Ардеън и допълни: "Знам, че в Нова Зеландия ни предстои още много работа, но приветстваме присъединяването на Австралия по този път".

 

Валери Зайцев
1347 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар

2022.06.11 | 09:40

3
СМЪРТ ЗА КРАВАРСКИТЕ КУУУУУРВИИИИИ
до

2022.06.10 | 14:18

1
до сега да не са враждували англонаглите???? нали са под британската корона
бай Гошо

2022.06.10 | 15:14

2
Вече не се казва "британската корона", а само "короната", защото реално не е само британска :)

Добави коментар

Водещи новини