Първите дипломати на Китай и Австралия приключват конкурентните си тихоокеански обиколки

  • 03 юни 2022 11:45

  • 367
  • 2
Първите дипломати на Китай и Австралия приключват конкурентните си тихоокеански обиколки
© Getty images (архив)

Външните министри на Австралия и Китай правят днес последна спирки в конкурентните си дипломатически обиколки в района на Южния Тихи океан, предаде АП, цитирана от БТА.

Австралийската външна министърка Пени Уонг (на снимката) пристигна в Тонга, където се срещна с премиера Сиаоси Совалени и други представители, включително с крал Тупоу Шести. Нейната визита се състои само три дни след като китайският първи дипломат Ван И осъществи подобни срещи в Тонга.

Уонг и местните представители са разговаряли за климатичните промени и възстановителните усилия след разрушителното земетресение и цунами, от които пострадаха островите през януари. В дневния ред на разговорите бе също въпросът за регионалната сигурност, който е предмет на спорове. "Не сме правителство или държава, които искат да дойдат и да ви кажат какво трябва да правите", каза Уонг на пресконференция в столицата Нукуалофа.

Министърката каза, че Австралия смята себе си за част от тихоокеанското семейство.

"Искаме да се заемем с регионалната сигурност, тя да бъде отговорност на тихоокеанското семейство", каза Уонг и добави: "И ще продължим контактите си с нашите приятели и партньори в региона".

 Совалени каза, че за Тонга е голяма чест, че Уонг е решила да я посети само две седмици след встъпването си в длъжност след изборите в Австралия.

"Това е ясен знак за силния ангажимент на австралийското правителство за укрепване на двустранните ни отношения и ангажирането с нашия регион", каза премиерът.

Междувременно Ван И се срещна в Папуа-Нова Гвинея с премиера Джеймс Марапе и други представители преди планирания си за днес следобед полет за Източен Тимор - последна спирка от обиколката в осем страни в региона. Ван се очаква да си замине от Източен Тимор утре.

Китайският външен министър се надяваше да подпише амбициозно многостранно споразумение с десет държави от Южния Тихи океан тази седмица, което да обхваща всичко - от сигурността до риболова. Той не намери консенсус за това споразумение, но постигна по-малки победи, подписвайки двустранни споразумения с много от страните, които посети.

Австралия засече китайски разузнавателен кораб край бреговете си

Валери Зайцев
367 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2022.06.04 | 09:45

2
МРЕТЕ КРАВАРСКИ КУУУУУРВИИИИИИИ
PaulaFox

2022.06.03 | 12:34

1
❤️Здравейте) Казвам се Паула, на 24 години съм) Бъдещ секс модел 18+) Обичам голите снимки) Моля, оценете снимките ми на ➤ ja.cat/id398062

Добави коментар

Водещи новини