Китай понесе болезнен удар по амбциите си в Тихия океан

  • 30 май 2022 15:27

  • 1493
  • 1
Китай понесе болезнен удар по амбциите си в Тихия океан
© Getty Images (архив)

Десет островни държави от Южния Пасифик отхвърлиха този понеделник предложението на Китай за сключване на пакт за сигурност, с който Пекин целеше да наложи влиянието си в Тихоокеанския регион.

Преговорите в столицата на Фиджи – Сува, между външния министър на Китай Ван И и лидерите на десетте островни държави, завършиха с неуспех, след като не беше постигнато споразумение Пекин да увеличи влиянието си в сферите на сигурността, икономиката и външната политика в този регион.

Китай отговори дали възнамерява да строи военна база на Соломоновите острови

Както винаги, наш приоритет беше консенсусът, заяви след срещата министър-председателят на Фиджи Франк Байнимарама, който уточни, че ще е нужно широко съгласие сред островните държави, преди да бъде подписано "каквото и да е споразумение" за региона.

Преди тази среща Пекин отправиха предложение към страните от Южния Пасифик, в което те обещаха да засилят сигурността и киберсигурността в района, а в замяна да получат достъп до природните ресурси в региона. От Китай бяха обещали и финансова подкрепа за страните в размер на "милиони долари", информира Infobae.

Владимир Василев
1493 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
ДРУГАРЯ БОМБАСТИК

2022.05.30 | 21:16

1
ЧУДЯТ СЕ НА КОЙ ДА ПРОБУТАТ ДОЛАРИТЕ ДЕТО СА ФИТКА СЕГА :)

Добави коментар

Водещи новини