Парламентарните избори в Унгария са насрочени за 3 април

  • 11 януари 2022 20:14

  • 2874
  • 1
Парламентарните избори в Унгария са насрочени за 3 април
© Getty (архив)
Слушай новината Слушай новината

Парламентарните избори в Унгария ще се състоят на 3 април, предадоха Франс прес и Ройтерс, като цитираха изявление на президента Янош Адер.

Премиерът Виктор Орбан (на снимката) се бори за четвърти пореден мандат, но за пръв път се изправя пред обединен фронт на опозицията, издигнала един кандидат, Петер Марки-Зай. През октомври миналата година той спечели неочаквано първичните избори, организирани от шест опозиционни партии, от десни националисти до социалдемократи.

Орбан обаче остава много популярен в страната с население от 9,8 милиона души и се очаква изборите да бъдат изключително оспорвани.

Гласоподавателите ще трябва да решат дали искат премиерът да продължи да провежда политиката си, даваща приоритет на националния суверенитет и на традиционните християнски ценности.

58-годишният лидер обаче е критикуван за твърдата си позиция срещу имиграцията от кризата през 2015 г., както и за "нелибералните" си позиции по много теми, включително независимостта на съдебната власт, свободата на медиите и ЛГБТ-правата. Заедно с полските си съюзници, той е известен като критик на политиките на ЕС. Брюксел е започнал процедури срещу него.

Орбан обвини ЕС и САЩ, че се месят във вътрешните работи на Унгария

В деня на изборите унгарците ще трябва да гласуват и на референдум, на който ще отговорят на четири въпроса, поставени от правителството във връзка с ЛГБТ-правата. Те включват това, дали в училищата трябва да се провеждат специални занятия за сексуалната ориентация без съгласието на родителите, дали процедурите за смяна на пола трябва да се "популяризират" сред децата, дали на децата трябва да се показва без ограничения медийно съдържание, което може да засегне сексуалната ориентация.

Премиерът Орбан се представя като защитник на традиционните семейни ценности, което е ключова част от предизборната му кампания, припомня Ройтерс.

Валери Зайцев
2874 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2022.01.11 | 21:00

1
Как може Орбан да бъде критикуван, че не иска нелегални мюсюлмански орди в Унгария; че против да се даде легитимност и политическа власт на организация, която е против любовта и брака между мъж и жена, да не говорим и че считат пола не като биологична даденост, а като социално избираема опция?????

Добави коментар

Водещи новини