По-строгите правила за събиране на семействата на мигрантите в Австрия влизат в сила от следващата седмица

  • 10 май 2024 17:06

  • 1139
  • 2
По-строгите правила за събиране на семействата на мигрантите в Австрия влизат в сила от следващата седмица
© Getty Images/Guliver

По-строгите правила за събиране на семейства на мигранти, обявени от управляващата Австрийска народна партия, ще влязат в сила през следващата седмица. Тогава броят на ДНК тестовете ще бъде "драстично увеличен" с указ, съобщи министърът на вътрешните работи Герхард Карнер на пресконференция - от сегашния един процент до около петдесет процента. Тестовете ще трябва да се извършват на място в съответните посолства и първоначално ще трябва да се заплащат от кандидатите, предаде БТА.

Одобрението на коалиционния партньор не е необходимо, тъй като е достатъчно постановление на Министерството на вътрешните работи и Министерството на външните работи, които се ръководят от Австрийската народна партия. Коалиционната партия "Зелени-Зелена алтернатива" вече разкритикува обявените мерки.

Събирането на семействата засяга съпрузите и непълнолетните деца. В бъдеще те ще трябва да се подложат на ДНК тест от служителите на австрийското посолство в страната на произход, ако има съмнения относно автентичността на документите - което според Министерството на вътрешните работи се случва често. Виза ще се издава само ако ДНК тестът покаже голяма вероятност за роднинска връзка. След влизане в страната и подаване на молба за убежище в Австрия ще се извършва допълнителна проверка.

Австрия въвежда повече ДНК тестове при събиране на семействата на мигрантите

За Австрийската партия на свободата постановлението не променя почти нищо; в него се говори за "борба със симптомите" и за "още хиляди роднини", които ще влязат в страната. От Австрийската социалдемократическа партия обвиняват Карнер, че "хвърля димки, вместо да се справи с реалните трудности при събирането на семействата".

От 1 юни 2024 година провинция Форарлберг въвежда кодекс за лицата, търсещи убежище. От тях се изисква да подпишат споразумение, с което се задължават да участват в курсове по немски език, да изучават европейските ценности, както и да полагат общественополезен труд. 

Последвайте канала на

Константин Тодоров
1139 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2024.05.10 | 19:24

2
Съпрyгът ми и аз свaлиxме излишнитe килoгpами бeз диeтa и cпopт и самo за две сeдмици. Най-ефeктивното лeкаpcтвo, което помогна на милиoни и ще ви пoмогнe:----> shorter.me/keto

2024.05.10 | 17:29

1
boje tia evrogeiska evropa e prevzeta vece ot arabskite izrodi a te sega se setiha da im praviat testove kasno e

Добави коментар

Водещи новини