Клара Добрев: Изборите в Унгария през 2022 г. ще бъдат избори "за Орбан или за Европа"

  • 06 октомври 2021 16:34

  • 632
  • 0
Клара Добрев: Изборите в Унгария през 2022 г. ще бъдат избори "за Орбан или за Европа"
© Getty Images/Guliver

Клара Добрев, претендентката за премиерския пост в Унгария, която спечели първия тур на първичните избори на обединената унгарска опозиция, заяви днес, че парламентарният вот догодина ще бъде вот за "Орбан или Европа", а залогът ще бъде достъпът на Унгария до европейските фондове, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

На изборите догодина премиерът националист Виктор Орбан, който дойде на власт през 2010 г., за първи път ще се изправи пред фронт от обединени опозиционни партии, включващ социалистите, либералите и бившите крайнодесни, а сега десноцентристи от Йоббик. Допитванията показват, че партията на Орбан и опозицията са с почти изравнени позиции.

49-годишната Клара Добрев, която е юрист и икономист, е също и заместник-председател на Европейския парламент. Ако тя победи и на втория тур на първичните избори на опозицията, който ще се проведе между 10 и 16 октомври, тя има шанс да стане първата жена, изправила се срещу Орбан в битката за премиерския пост. А ако успее да го победи, Клара Добрев ще е и първата жена премиер на Унгария.

Днес пред репортери в Брюксел Добрев заяви, че сблъсъкът на Орбан с Брюксел е стигнал отвъд "етапа, при който няма връщане назад" и ако Орбан не промени фундаментално политиката си, Унгария ще изгуби европейски средства.

"Изборите следващия април ще бъдат избори за Орбан или за Европа. Ако искате да останете в Европа, трябва да гласувате за обединената опозиция", казва Добрев, която в обединения опозиционен фронт е кандидат за премиер на лявата партия Демократична коалиция.

Клара Добрев спечели първия тур на първичните избори на опозицията в Унгария

Орбан, който подчертава, че е в интерес на Унгария да остане член на един по-силен ЕС, на няколко пъти влезе в сблъсък с Брюксел заради политиката, водена от правителството му, в това число по въпроса за свободата на медиите и миграцията. Той се противопоставя и на преотстъпването на повече права на Брюксел.

Достъпът до милиарди евро от фонда за възстановяване на ЕС е от жизненоважно значение за унгарската икономика, но трансферите за Унгария и Полша от фонда бяха отложени заради опасения, свързани със спазването на принципа на върховенството на закона.
 

Константин Тодоров
632 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини