Орбан: Унгария няма да напуска ЕС, а иска да го реформира

  • 14 ноември 2021 21:53

  • 786
  • 0
Орбан: Унгария няма да напуска ЕС, а иска да го реформира
© Getty Images/Guliver

Унгария няма да напуска Европейския съюз, но ще се противопостави на опитите на Брюксел да подкопава суверенитета ѝ, заяви днес министър-председателят Виктор ОрбанВиктор ОрбанВиктор Орбан (на унгарски: Orbán Viktor) е настоящият министър-председател на Унгария, пред своята партия ФИДЕС, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Орбан, който за първи път от повече от десетилетие се изправя пред оспорвана надпревара за парламентарните избори догодина, беше преизбран за председател на своята партия.

"След комунистическата бюрокрация не искаме нови диктати, този път от Брюксел", заяви Орбан пред партийните делегати, като добави, че Унгария ще отхвърли западния либерализъм.

"Ние няма да се откажем от правото да защитаваме границите си, да спираме мигранти . . . ние настояваме, че в Унгария бракът е между мъж и жена, бащата е мъж, а майката е жена . . . и че трябва да оставят децата ни на мира", каза той.

Според него ЕС трябва да бъде реформиран, а целта на Унгария е да постигне промяна, не да напуска общността, към която се присъедини през 2004 г.

"Ние въобще не искаме да напускаме ЕС, те не могат да се отърват от нас толкова лесно", заяви Орбан.

"Искаме да запазим суверенитета си и не искаме да се окажем в съединени европейски щати вместо в интеграция", каза той.

На изборите догодина Орбан ще се изправи срещу обединен фронт от опозиционни партии, включващ социалистите, либералите и бившата крайнодясна, а сега десноцентристка формация "Йоббик".

Виктор Орбан: Унгария стъпи на краката си

Шестпартийната коалиция е оглавявана от Петер Марки-Зай - католик консерватор, кмет на малък град и баща на седем деца, който изглежда, че въплъщава традиционните ценности, открито защитавани от Орбан, и е смятан за силен претендент.

Орбан, който е на власт от 2010 г., представя себе си като защитник на унгарската културна идентичност срещу мюсюлманската миграция в Европа и пазител на християнските ценности срещу западния либерализъм.

Константин Тодоров
786 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини