Орбан обвини ЕС и САЩ, че се месят във вътрешните работи на Унгария

  • 23 октомври 2021 21:45

  • 1391
  • 2
Орбан обвини ЕС и САЩ, че се месят във вътрешните работи на Унгария
© gettyimages

Унгарският премиер Виктор ОрбанВиктор ОрбанВиктор Орбан (на унгарски: Orbán Viktor) е настоящият министър-председател на Унгария,, на когото догодина му предстоят оспорвани избори, обвини Брюксел и Вашингтон в опити за намеса в унгарската политика и призова привържениците си да защитят постиженията на над десетгодишното управление на националистическото си правителство, съобщи БТА.

За първи път, откакто дойде на власт през 2010 г., на парламентарните избори догодина Орбан ще се изправи срещу обединен фронт от опозиционни партии, в който влизат социалисти, либерали, бившите крайнодесни, а сега десноцентрите от партия "Йоббик".

Орбан: Утопичните фантазии на Брюксел предизвикаха енергийната криза в ЕС, която убива средната класа

Шестпартийният опозиционен блок е воден от Петер Марки-Зай, 49-годишен консерватор католик, баща на седем деца и кмет на малък град, който изглежда олицетворява традиционните ценности, публично подкрепяни от Орбан, и е смятан за сериозен съперник на унгарския премиер. На митинг днес пред хиляди свои привърженици в центъра на Будапеща Орбан каза, че Вашингтон и милиардерът Джордж Сорос се опитват да помогнат на своите хора в Унгария - унгарската лява опозиция, да бъдат избрани, и използват парите си, медиите и социалните мрежи.

"Но не е важно какво искат онези в Брюксел, във Вашингтон и в медиите, които са направлявани от чужбина. Унгарците сами ще определят своята съдба", каза Орбан на митинга. "Нашата сила е в нашето единство . . . ние вярваме в едни и същи ценности: семейството, нацията и една силна и независима Унгария", подчерта премиерът.

На паралелно провел се митинг на опозицията Марки-Зай каза, че ако бъде избран, неговото правителство ще изготви проект за нова конституция, ще се бори с корупцията, ще въведе еврото и ще гарантира свободата на медиите.

"Този режим е морално дискредитиран . . . движещата сила, която усещаме сега, трябва да ни води на изборите през април 2022 г.", каза лидерът на опозицията.

Социологическите проучвания сочат, че партия Фидес на Орбан и опозиционният блок са с изравнени шансове за спечелване на изборите, а близо една четвърт от избирателите все още не са решили за кого да гласуват.

Мая Йорданова
1391 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2021.10.24 | 07:00

2
да са живи и здрави той и путин ,че иначе лошо
Мира

2021.10.24 | 05:36

1
Браво на Орбан, браво на Унгария. Не са подлоги както БГ.

Добави коментар

Водещи новини