Правителството на Унгария неочаквано отложи плановете си за закупуването на летището на Будапеща

  • 14 декември 2021 11:00

  • 4080
  • 0
Правителството на Унгария неочаквано отложи плановете си за закупуването на летището на Будапеща
© Getty Images/Guliver

Правителството на Унгария неочаквано отложи плановете си за закупуването на летището на Будапеща, предаде Ройтерс, цитирана от БТА. Новината съобщи унгарският премиер Виктор Орбан по време на пресконференцията на Вишеградската четворка и гостуващия им френски президент Еманюел Макрон.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 31533

Причината за отлагането на намерението за покупка е високата инфлация и нестабилността на глобалните финансови пазари, поясни Орбан. Той подчерта, че страната трябва да внимава с бюджетния дефицит и добави, че според него не е разумно да се сключва сделка за летището преди изборите, които ще бъдат през пролетта догодина.

Орбан месеци наред говореше, че иска летището да се озове в унгарски ръце. Консорциум, оглавяван от унгарското правителство, представи ревизирана необвързваща оферта за закупуване на летището миналия месец.

Сега 55,44 процента от акциите на летището се държат от компанията АвиАлианс. Тя е собственост на канадския Борд за пенсионни инвестиции в обществения сектор. Според унгарски медии унгарската държава е предложила на компанията 4,44 милиарда евро за закупуване на летището.

Орбан увеличи правителствените харчове преди изборите в опит да привлече електората с намаляване на данъците, увеличаване на пенсиите и 20-процентно повишаване на минималната заплата. Правителството прогнозира бюджетен дефицит от 7,5 процента от БВП за настоящата година. Но управителят на Централната банка призова за намаляване на разходите и се противопостави на плановете за закупуване на летището, защото това представлява сериозен финансов риск.

Орбан: Унгария няма да напуска ЕС, а иска да го реформира

 

Повече за Коронавирус

corona
Константин Тодоров
4080 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини