Макрон се обяви за диалог с Варшава в разгара на криза между Полша и ЕС

  • 28 октомври 2021 09:31

  • 383
  • 0
Макрон се обяви за диалог с Варшава в разгара на криза между Полша и ЕС
© Getty Images

Президентът на Франция Еманюел МакронЕманюел МакронЕманюел Макрон е роден на 21 декември 1977 г. в град Амиен. Той е най-младият президент на се стреми към "продължаване на задълбочения диалог" с Полша, за да бъде разрешен спорът между Брюксел и Варшава относно върховенството на европейското право. Това съобщи вчера Елисейският дворец след среща на Макрон с полския му колега Анджей Дуда, предаде агенция Франс прес, цитирана от БТА.

На работен обяд с Дуда френският лидер сподели с него "своето безпокойство във връзка с независимостта на правосъдието" в Полша, се казва в комюнике на Елисейския дворец. Полша е в открит конфликт с Брюксел от години заради оспорваните правосъдни реформи, осъществявани от популистката дясна партия "Право и справедливост".

Напрежението нарасна този месец, когато полският Конституционен съд, близък до управляващите, постанови, че някои текстове от договорите на ЕС са "несъвместими" с основния закон на страната. Европейската комисия и редица страни членки разглеждат това като безпрецедентна атака срещу върховенството на европейското право и компетенцията на Съда на ЕС - стожери на общността. Макрон изрази желание "да продължи задълбочения диалог" с Варшава, "позволяващ справяне с трудностите, създадени от това постановление".

Анджей Дуда се срещна с Еманюел Макрон в Париж в разгара на конфликта между Варшава и Брюксел

Двамата държавни глави засегнаха и въпроса за границата с Беларус "и необходимостта", според Елисейския дворец, "от защита на външните ни граници, която едновременно да бъде ефикасна и съобразена с нашите ценности".
Страните обсъдиха освен това сигурността в африканския Сахел. Макрон изрази благодарност към Полша за включването й в общоевропейската военна операция "Такуба", информира ТАСС.

"В контекста на климата те изтъкнаха, че е необходимо да адаптираме енергийните си модели с цел ограничаване на европейските емисии на парникови газове и укрепване на нашата независимост от други страни", посочва Елисейският дворец. 

Теодора Александрова
383 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини