Макрон определи избиването на алжирци в Париж през 1961 година като непростими престъпления

  • 16 октомври 2021 19:51

  • 1104
  • 4
Макрон определи избиването на алжирци в Париж през 1961 година като непростими престъпления
© Getty (архив)

Френският президент Еманюел МакронЕманюел МакронЕманюел Макрон е роден на 21 декември 1977 г. в град Амиен. Той е най-младият президент на определи днес като "непростими престъпления за Републиката" избиването на алжирски демонстранти на 17 октомври 1961 година в Париж, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

На церемония в парижкото предградие Коломб по случай 60-годишнината от събитията държавният глава "призна фактите: извършените през тази нощ престъпления под ръководството на Морис Папон (префект на Париж - бел. р.) са непростими за Републиката", се казва в комюнике на Елисейския дворец.

Съобщението беше разпространено веднага след церемонията край брега на река Сена, близо до моста, по който преди 60 години тръгнаха алжирските демонстранти от съседния бедняшки квартал в Нантер по призива на френското подразделение на националистическото движение Фронт за национално освобождение (Еф Ен Ел – FLN).

За първи път френски президент посещава мястото на масовото избиване на алжирци, където според историци загиналите са най-малко няколко десетки, докато по официални данни жертвите са само три.

Еманюел МакронЕманюел МакронЕманюел Макрон е роден на 21 декември 1977 г. в град Амиен. Той е най-младият президент на запази минута мълчание и положи букет на брега на Сена. Използвайки понятието "престъпления", той отиде по-далеч от признанието на неговия предшественик Франсоа Оланд, който през 2012 година обяви събитията за "кървава репресия".

Макрон призна "отговорностите" на Франция за геноцида в Руанда

"Франция гледа трезво на цялата си история и признава ясно установените отговорности. Тя дължи това най-вече и преди всичко на самата себе си, на всички онези, които бяха наранени духом и телом от войната в Алжир и съпътстващите я престъпления, дело на всяка от страните", се казва в комюникето.

Еманюел МакронЕманюел МакронЕманюел Макрон е роден на 21 декември 1977 г. в град Амиен. Той е най-младият президент на, който е първият френски президент, роден след приключилата през 1962 година война в Алжир, разговаря на място с близки на жертвите, някои от които плачеха.

Вчера в друго комюнике на Елисейския дворец, в което се обясняваше защо за паметната церемония е избрано именно това място, беше посочено, че там е стреляно с истински куршуми, а после от Сена са вадени тела на жертви. Тази трагедия, според документа, дълго време е била премълчавана, отричана и прикривана.

На 17 октомври 1961 година при демонстрация в Париж срещу забраната за алжирците да излизат от домовете си след 20.30 часа е била извършена брутална, жестока и кървава репресия срещу тях, се казва в комюникето на френското президентство.

Близо 12 000 алжирци са били арестувани и прехвърлени към транзитни центрове на стадиона в Кубертен, в Спортната палата и на други места. Освен множеството ранени, десетки други са били убити, а телата им хвърлени в Сена. Много семейства никога не са открили тленните останки на своите близки, изчезнали през онази нощ, припомня френското президентство.

1104 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар
….

2021.10.17 | 00:49

4
То само това да беше ,с мед да ги намажеш. Колко държави са превърнали в пустини с поголовната си сеч.
ХХХ

2021.10.16 | 20:50

3
ЗА ДА СТЕ СИГУРНИ ЧЕ НЯКОИ ОТ ВАШИТЕ ПРА ДЕДИ НЕ Е ГРЪК ИЛИ ТУРЧИН СИ НАПРАВЕТЕ ТЕСТ ЗА ПРОИЗХОД ВЪВ НЯКОЯ ОТ ЛАБОРАТОРИИТЕ ВЪВ КОИТО СЕ ПРАВЯТ ТАКИВА ТЕСТОВЕ ЗАЩОТО ВСИЧКИ ЗНАЕМ ЧЕ БЪЛГАРКИТЕ КОГАТО СА РАЖДАЛИ ДЕЦА ОТ ГЪРЦИ И ТУРЦИ СА КРИЕЛИ ЧЕ СА ОТ ТУРЦИ И ГЪРЦИ ОТ СТРАХ ДА НЕ БЪДАТ УБИТИ И ДЕЦАТА И ТЕ САМИТЕ ТАКА СА ПРАВИЛИ ПРЕЗ СРЕДНОВЕКОВИЕТО А СА РОДЕНИ МНОГО ТАКИВА ДЕЦА
ХХХ

2021.10.16 | 20:44

2
ИРАНЕЦЪТ ТРЯБВА ДА ГОВОРИ НА МАЙЧИНИЯТ СИ ИРАНСКИ ЕЗИК ДА ВЯРВА ВЪВ ТАНГРА И ДА ЖИВЕЕ В ПРАРОДИНАТА СИ ИРАН АКО Е ИСТИНСКИ ПАТРИОТ И РОДОЛЮБЕЦ А НЕ ДА ПОЗВОЛЯВА НА НЯКАКВИ ГРЪЦКИ БРАТЯ ДА ГО УЧАТ НА ЕЗИК И ИМЕТО БЪЛГАРИ Е ВЗЕТО ОТ ДРЕВНИЯТ ГРАД БОЛГАР ВЪВ ВОЛЖКА БЪЛГАРИЯ ТО Е ИЗМИСЛЕНО
ХХХ -КОИТО ИСКА ДА ГЛЕДА ТОВА

2021.10.16 | 20:36

1
ВЪВ youtube- Славяни няма, произход на българи, руснаци и поляци, Божидар Димитров

Добави коментар

Водещи новини