Анджей Дуда се срещна с Еманюел Макрон в Париж в разгара на конфликта между Варшава и Брюксел

  • 28 октомври 2021 07:47

  • 385
  • 1
Анджей Дуда се срещна с Еманюел Макрон в Париж в разгара на конфликта между Варшава и Брюксел
© Getty Images, архив

Полският президент Анджей Дуда се срещна с президента на Франция Еманюел МакронЕманюел МакронЕманюел Макрон е роден на 21 декември 1977 г. в град Амиен. Той е най-младият президент на в Елисейския дворец в Париж. Днешното посещение на на Дуда в Париж съвпада с период на голямо напрежение между Варшава и институциите на ЕС. Франция се отнася много критично към позицията на Полша по въпроса на върховенството на закона, но двете страни имат доста общи интереси, пише варшавският вестник "Газета виборча", предаде БТА.

Според изданието официалният обяд на президента Еманюел МакронЕманюел МакронЕманюел Макрон е роден на 21 декември 1977 г. в град Амиен. Той е най-младият президент на и полския гост в Елисейския дворец е продължил два часа. В програмата на посещението не бяха предвидени изявления за медиите и информацията за хода на визитата и нейните резултати са съвсем скромни.

Но могат да бъдат направени и изводи от комюникетата на двете страни, разпространени предварително. Те се различават по съдържание и по акцентите, посочва вестникът.
Първото изречение в съобщението на Елисейския дворец гласи, че "срещата ще бъде възможност за продължаване на диалога за начините за излизане от кризата, свързана с върховенството на закона". На дипломатически език това означава, че именно законодателството ще бъде приоритетът в разговорите. Но според съобщението на президентския дворец във Варшава разговорите в Париж ще бъдат за двустранното икономическо сътрудничество, вкл. в областта на енергетиката, в частност ядрената.

"Индипендънт": ЕС и Полша отново влязоха в сблъсък

Освен това Дуда и Макрон ще обсъдят сътрудничеството в рамките на ЕС и политиката по сигурността, както и защитата на външните граници на съюза, пише "Газета виборча".

Последвайте канала на

Борислава Бибиновска
385 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2021.10.28 | 09:27

1
Давай ПОЛША,след вас ще са и други страни и край на ЕВРЕЙСКИЯ СЪЮЗ

Добави коментар

Водещи новини