За пръв път очи в очи: Байдън ще се срещне с Макрон

  • 27 октомври 2021 06:59

  • 316
  • 0
За пръв път очи в очи: Байдън ще се срещне с Макрон
© gettyimages

Американският президент Джо БайдънДжо БайдънДжо Байдън (Джоузеф Робинът Байдън) е американски политик. Джо Байдън е роден на 20 ноември 1942 г. в ще се срещне в петък с френския си колега Еманюел МакронЕманюел МакронЕманюел Макрон е роден на 21 декември 1977 г. в град Амиен. Той е най-младият президент на в Рим, преди срещата на върха на Г-20, съобщи съветникът по националната сигурност в Белия дом Джейк Съливан, предаде Франс прес.

Той не даде подробности за срещата, която ще се състои непосредствено преди началото на форума на държавните и правителствени ръководители на най-големите световни сили в италианската столица.

Това ще е първата среща очи в очи на двамата президенти след кризата, предизвикана от обявения в средата на септември нов съюз между САЩ, Австралия и Великобритания.

Това ново партньорство, наречено АУКУС, разгневи Франция изключително много, тъй като то развали мегадоговор с австралийците за френски подводници.

Оттогава Вашингтон се опитва да изглади нещата.

Байдън обяви разходи за 100 милиона долара на срещата на високо равнище с АСЕАН

Байдън и Макрон вече разговаряха два пъти по телефона след избухването на кризата. Освен това, вицепрезидентката на САЩ Камала Харис ще посети Париж през ноември.

Франция се стреми по-специално да получи благословията на американците за създаване на истинска европейска отбрана - проект, който е скъп на французите, но така и не е придобил очертания 30 години след лансирането му.

В петък Байдън ще се срещне в Рим също с Папа ФранцискПапа Франциск Франциск (на латински: Franciscus PP.), до избирането си Хорхе Марио Берголио – римски папа от 13 март, както и с италианския премиер Марио Драги, уточни Съливан.

Американският президентски съветник по националната сигурност не каза какви други двустранни срещи ще има Байдън в Рим, а после и в Глазгоу, където ще участва в международната среща на върха за климата СОР26.

Калина Христова
316 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини