Учени: И пандемията е допринесла за появата на морска слуз в Мраморно море

  • 08 юни 2021 12:18

  • 949
  • 3
© Getty Images

И коронавирусната пандемия е допринесла за появата на морска слуз, смятат учените, според които употребата на повече препарати, съдържащи фосфор, е сред причините за явлението, засегнало сериозно Мраморно море, предаде турската частна телевизия НТВ.

Истанбулският университет е завършил първото си изследване на морската слуз, обхванала райони най-вече на Мраморно, но също и на Егейско и Черно море. Проф. Неслихан Йозделидже от екипа обясни, че фосфорът и азотът са фактори за размножаването на едноклетъчните, които причиняват явлението, предава БТА.

"Близо две години всички ние си стояхме вкъщи, използвахме интензивно препарати. В състава на препаратите има много фосфор. Променихме и хранителните си навици, а това също е фактор", добави проф. Йозделидже, ръководител на катедра Хидробиология към Факултета по природни науки в Истанбулския университет.

Слуз пречи на туризма и риболова в Мраморно море

Тя съобщи още, че при изследванията на учените е бил открит и нов вид микроорганизъм, различен от тези, установени при изследването през 2007-2008 г.

Междувременно Турция е впрегнала сили в усилия за използване на морската слуз в икономиката, и по-специално в земеделието, съобщава Анадолската агенция.

Общината на окръг Бурса и Техническият университет на Бурса работят по проект, който предвижда да превърне морската слуз в земеделски торове и други продукти. Учените възнамеряват да използват за целта извличаното полизахаридно вещество, формирано от микроорганизмите в морската слуз. Освен за увеличаване на производителността в земеделието, тези вещества имат антибактериални, антигъбични и антивирусни свойства, поради което екипът изследва дали са приложими за производството на биопестициди.

Морската слуз представлява прекомерен растеж на фитопланктон /микроводорасли/. Плътният слизест слой върху повърхността на морето съдържа разнообразие от микроорганизми, а сред главните фактори за образуването му са повишаването на температурата на морската вода в резултат на глобалното затопляне и замърсяването.

Novini.bg
949 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
Lucyvgjva

2021.06.09 | 03:02

3
М­л­­­а­­д­а­­­ ­м­­­о­­к­­р­­­а­ ­у­­ч­­­е­н­­­и­­ч­к­а­­ ­­ч­­у­к­а­ ­ ­­W­ ­­W­­ ­­W­­ ­.­ ­­­B­ ­G­­­ ­­­1­ ­­7­ ­­­.­­­ ­­­C­ ­­L­­­ ­U­ ­­­B
Elizabethusera

2021.06.08 | 15:01

2
М­­л­а­­­д­а­ ­м­­о­­к­р­­­а­­­ ­у­ч­е­­­н­­и­­ч­к­­­а­­­ ­ч­у­к­­­а­­ ­­­ ­­­W­­­ ­­W­­ ­­W­ ­­­.­­­ ­B­­ ­­G­­ ­1­­­ ­­7­ ­­­.­­­ ­­­C­ ­­­L­­­ ­U­ ­­­B

2021.06.08 | 13:15

1
слузта е от бсп и новите им "роднини".

Добави коментар

Водещи новини