Френски астронавт ще отглежда слуз на МКС

  • 19 март 2021 21:33

  • 866
  • 1
Френски астронавт ще отглежда слуз на МКС
© Getty Images

Френският астронавт Тома Песке ще отглежда слуз на Международната космическа станция (МКС) - странен организъм, който не е нито животно, нито растение, нито гъба, съобщи АФП, цитирана от БТА.

Френският Национален център за космически изследвания призова учебните заведения да се присъединят към експеримента от Земята.

Организмът physarum polycephalum, наричан популярно слуз, се състои от една клетка. Той няма нито уста, нито мозък, но се храни, движи се и има изненадващи способности да учи. Екземплярите, доставени на МКС ще бъдат използвани за научни изследвания, които да покажат дали в космоса се държат различно под ефекта на микрогравитацията.

Астронавтът Тома Песке, който трябва да полети към МКС на 22 април, ще трябва да "събуди" и снима еволюцията на слузта, следвайки два протокола. Според единия два организма ще бъдат поставени в среда без храна, а за другия също два организма ще имат няколко източника на храна.

До МКС организмите ще бъдат доставени в дехидратиран вид.

Френската космическа агенция кани ученици да направят същите експерименти и на Земята.

Novini.bg
866 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2021.03.20 | 05:52

1
"Той няма нито уста, нито мозък, но се храни, движи се и има изненадващи способности да учи." - почти като двойката тиквата и цецоу, когато бяха заедно.

Добави коментар

Водещи новини