Турският парламент одобри законопроект за борба със замърсяването на морето

  • 10 юни 2022 19:04

  • 442
  • 0
Турският парламент одобри законопроект за борба със замърсяването на морето
© Novini.bg

Турският парламент одобри в четвъртък вечерта законопроект, целящ борба с морската слуз, която засегна миналата година Мраморно море, съобщава в. "Дейли сабах".

Законопроектът, който е част от по-всеобхватен пакет за опазване на околната среда, има за цел да ограничи замърсяването, причинено от човека, което допринесе за появата на морска слуз в Мраморно море в продължение на няколко месеца през 2021 г.

Морската слуз представлява прекомерен растеж на фитопланктон (микроводорасли). Плътният слизест слой върху повърхността на морето съдържа разнообразие от микроорганизми, а сред главните фактори за образуването му са повишаването на температурата на морската вода в резултат на глобалното затопляне и замърсяването.

Морската слуз се появява отново по крайбрежието на Мраморно море в Истанбул

Съгласно приетия законопроект от общините ще се изисква да инсталират модерни съоръжения за пречистване на отпадъчни води. Той предвижда и високи глоби за отговорните за изхвърлянето на твърди и битови отпадъци в морето от морските съдове.

Общините трябва да представят плановете си за модерни съоръжения за преработка на отпадъците в срок от шест месеца, съгласно законопроекта, който се отнася само до общините в окръзите по крайбрежието на Мраморно море.

Операторите на морски танкери, които замърсяват морето чрез нерегламентирано изхвърляне на отпадъци, ще бъдат глобявани с до 30 000 лири (1764 долара) в зависимост от теглото им. Пристанищните оператори също ще бъдат подвеждани под отговорност, ако не съобщят на властите за замърсяване или не приложат мерки срещу замърсяването.

Морска слуз се появи отново в морето и тази година, но после изчезна. Експертите обаче предупреждават, че опасността не е отминала, докато непреработените отпадъци се изхвърлят в морето.

Общините се оплакват от липса на средства за създаване на по-добри пречиствателни центрове с цел предотвратяване на замърсяването. В повечето случаи на замърсяване обаче виновни са промишлените предприятия, които се опитват да избегнат скъпоструващото третиране на замърсяващите промишлени отпадъци.

 

Валери Зайцев
442 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини