Морска слуз застрашава и турски егейски острови в разгара на сезона

  • 23 юни 2021 11:20

  • 499
  • 0
Морска слуз застрашава и турски егейски острови в разгара на сезона
© Getty Images/Guliver

Морската слуз, която се превърна в напаст за Мраморно море, застрашава и егейски острови в разгара на туристическия сезон, пише "Хюриет дейли нюз".

Слуз се е появила по-специално покрай островите Гьокчеада и Бозджаада край северозападния окръг Чанаккале.

В Турция събраха над 392 кубически метра морска слуз от Мраморно море

Снимка от плаж на Гьокчеада показва ивица морска слуз по крайбрежието, достигаща чак до пясъка. Явлението е засегнало и близкия остров Бозджаада, където слизест слой е покрил повърхността на водата покрай рибарски кейове.

Междувременно властите провеждат усилено прочистване на морската слуз, като миналата седмица са събрали над 5000 куб.м. Извършват се и дейности по вкарването на кислород на дълбочина във водата.

Рибите и мидите в Мраморно море ще са годни за ядене въпреки морската слуз

Представители на туристическия бранш се безпокоят, че морската слуз се приближава все повече до плажовете по егейското крайбрежие на Турция, застрашавайки туризма.

Турция ще вкарва кислород в Мраморно море, за да се пребори с морската слуз

Морската слуз представлява прекомерен растеж на фитопланктон (микроводорасли). Плътният слизест слой върху повърхността на морето съдържа разнообразие от микроорганизми, а сред главните фактори за образуването му са повишаването на температурата на морската вода в резултат на глобалното затопляне и замърсяването, допълва БТА.

Novini.bg
499 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини