Слуз пречи на туризма и риболова в Мраморно море

  • 02 юни 2021 14:41

  • 701
  • 0
© pixabay

Тежки последствия върху риболова и туризма нанася наблюдаваният в Мраморно море феномен на появила се морска слуз, пише в. "Сьозджу".

Учени предупреждават, че проблемът може да се прехвърли и върху Егейско и Средиземно море.

Според специалистите появилата се морска слуз е сложила край на понятието "син флаг" - еталон за чистота - по плажовете на Мраморно море. Освен това голяма част от местните рибари, ловуващи в това вътрешно море на Турция, вече са се прехвърлили в Егейско море, предаде БТА. 

Опасенията са, че проблемът няма да остане изолиран за Мраморно море, а ще засегне и други морски басейни, пише "Сьозджу".

"Туризмът приключи, никой не влиза в морето. Не си мислете, че това ще остане само в Мраморно море, ще бъдат засегнати Егейско и Средиземно море", казва проф. Неслихан Йозделидже, известна с публикациите си по темата за морската слуз.

Тя открои необходимостта от спешен план за действие на властите.

Морската слуз представлява органична материя, за чието разпространение според учените допринасят изменението на климата и замърсяването. Тя съдържа голямо разнообразие от микроорганизми.

Министърът на околната среда на Турция Мурат Курум определи проблема с морската слуз като сериозен и посочи, че екип от 300 специалисти проучва десетки засегнати места в Мраморно море и източници на замърсяване, съобщи Ройтерс.

Курум съобщи, че правителството ще събере на среща в петък всички засегнати страни и ще обяви в неделя план за действие за защита на морето.

"Докато продължаваме с тези практики, няма смисъл да очакваме различни резултати. Ще продължим да се сблъскваме с подобни бедствия", каза хидробиологът Левент Артуз, откроявайки нарасналото изливане на отпадни води в морето през последните години.

Novini.bg
701 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини