Турция ще вкарва кислород в Мраморно море, за да се пребори с морската слуз

  • 21 юни 2021 14:52

  • 853
  • 0
Турция ще вкарва кислород в Мраморно море, за да се пребори с морската слуз
© Getty Images

Турция ще вкарва кислород в Мраморно море като част от усилията за борба с проблема с морската слуз, съобщи турската частна телевизия СиЕнЕн-Тюрк, позовавайки се на министъра на околната среда Мурат Курум.

Министърът съобщи това в профила си в Туитър в постове, отнасящи се до дейностите, предприети за прочистване на морската слуз в рамките на Плана за действие в Мраморно море, предава БТА.

Като част от усилията утре на дълбочина от 30 метра под морската повърхност в морето ще бъде вкарван разтворен кислород на пет различни точки. Целта е да се увеличи нивото на кислорода в морските дълбини чрез високотехнологични апарати. Според резултатите от дейностите, които ще продължат 6-8 седмици, практиката може да обхване и по-широк район, посочи министърът.

"Смъртоносен газ" заплашва Мраморно море

Турски учени алармираха, че нивото на кислорода в Мраморно море е намаляло, което съдейства за проблема с появилата се на повърхността на водата морска слуз. Изследване е установило и наличие на сероводород при проба от водата на дълбочина 750 метра в падината Чънарджък, писа наскоро в. "Миллиет".

Морската слуз представлява прекомерен растеж на фитопланктон /микроводорасли/. Плътният слизест слой върху повърхността на морето съдържа разнообразие от микроорганизми, а сред главните фактори за образуването му са повишаването на температурата на морската вода в резултат на глобалното затопляне и замърсяването.

Проблемът с морската слуз поражда тежки последствия за риболова и туризма, а учените предупреждават, че той може да засегне и близките морета - Черно, Егейско и Средиземно море. 

След морската слуз, сега турските морета са изправени и пред опасност от кафяви водорасли

Novini.bg
853 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини