Германските социалдемократи откриха партийната си конференция за избор на кандидат за канцлер

  • 09 май 2021 17:07

  • 330
  • 2
Германските социалдемократи откриха партийната си конференция за избор на кандидат за канцлер
© gettyimages

Започна конференцията на Германската социалдемократическа партия (ГСДП) за избор на нейния кандидат за канцлер на парламентарните избори през септември, съобщи БТА.

Форумът е бил открит с въодушевени изказвания на представители на ГСДП срещу християндемократическия блок, с който управляват съвместно.

Ангела Меркел бе удостоена с Европейската награда за гражданските права на синти и роми

Ларс Клингбайл, генералният секретар на ГСДП, окачестви консерваторите на канцлерката Ангела МеркелАнгела МеркелАнгела Меркел - германски политик, канцлер на ФРГ. Родена на 17 юли 1954 г. в Хамбург. Семейството се като обсебени от безмилостни борби за власт и произвеждащи ежеседмични скандали. Освен това той разкритикува номинирания от Християндемократическия съюз (ХДС) на Меркел и баварския Християнсоциален съюз (ХСС) за канцлер Армин Лашет, определяйки го като страхлив и предварително обречен кандидат.

"(Блокът ХДС/ХСС) е изпразнен от съдържание и ще бъде добре за Германия, ако тези консерватори повече не носят отговорността", каза Клингбайл.

Шестстотинте делегати на форума, който се провежда във виртуален формат, е предвидено да вземат решение за програмата, с която партията ще се яви на изборите през септември. Очаква се тя да утвърдят финансовия министър Олаф Шолц за кандидата на ГСДП за канцлерския пост. Шолц олицетворява четири основни цели, каза Клингбайл: климатично неутрална страна най-късно до 2045 г., най-съвременната транспортна система в Европа, дигитален суверенитет и силна система на здравеопазване.

"Днес е Ден първи от нашето наваксване за федералните избори", подчерта генералният секретар на ГСДП.

Той имаше предвид изоставането на социалдемократите в социологическите проучвания. Германският вестник "Билд" пише днес, че ГСДП, с подкрепа от 16 на сто, изостава от блока ХДС/ХСС с 23 процента. На първо място са Зелените с 26 на сто.

Мая Йорданова
330 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
Само така

2021.05.09 | 17:15

1
Мачкай "десните" меркелоиди, крепители на българската тиквена мафия.
Бай Васо Сърбеца

2021.05.09 | 17:50

2
Искаме Хитлер, да живее NPD!

Добави коментар

Водещи новини