Великобритания въвежда по-строги изисквания към избирателите

  • 13 май 2021 09:07

  • 376
  • 0
Великобритания въвежда по-строги изисквания към избирателите
© Getty (архив)

Британското правителство ще внесе тази година нов закон за борба с потенциални изборни измами и тормоз над гласоподаватели, в който ще има по-строги изисквания към избирателите да доказват самоличността си, предаде Ройтерс.

В момента от избирателите се иска само да съобщят име и адрес, за да могат да гласуват, но според правителството са нужни допълнителни мерки за по-справедлива избирателна система, включително с по-строги правила за неприсъственото гласуване и осуетяването на натиска над избиратели.

"Кражбата на нечий вот е кражба на гласа му. Трябва да направим повече за защитата и модернизацията на нашата ценна демокрация", заяви държавният министър в правителствената канцелария Клои Смит.

"Нашият пакет от мерки ще ограничи възможностите за нанасяне на подобни вреди на нашите избори и ще даде на обществеността увереност, че вотът на всеки си е само негов, без значение как реши да го използва", добави тя.

Правозащитни организации критикуват готвения закон, който според тях дискриминира избиратели, често от етнически малцинства или от бедните слоеве на населението, които нямат документ за самоличност със снимка, и може да откаже някои граждани да гласуват.

Борис Джонсън поздрави лидерката на Шотландската национална партия за изборната победа и я прикани да работят заедно

Правителството заяви, че законът въвежда изискване към местните власти да осигурят безплатни избирателни карти и че ще се приемат голям брой документи за установяване на самоличността.

 

376 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини