Баварският премиер засилва позициите си в борбата за канцлер в Берлин

  • 16 април 2021 16:48

  • 309
  • 1
 Баварският премиер засилва позициите си в борбата за канцлер в Берлин
© Getty (архив)

Битката сред германските консерватори за мястото на канцлера Ангела МеркелАнгела МеркелАнгела Меркел - германски политик, канцлер на ФРГ. Родена на 17 юли 1954 г. в Хамбург. Семейството се достига решителен етап, след като премиерът на провинция Бавария Маркус Зьодер засилва позициите си в надпреварата, показват публикувани днес социологически проучвания, цитирани от ДПА.

Християндемократите на Меркел и баварските им партньори от Християнсоциалния съюз (ХСС) определиха срок до края на седмицата, за да решат кой да бъде техният кандидат за канцлер на националните избори през септември.

Изминалата седмица беше белязана от политическа драма, породена от ожесточена битка за власт между двете партии за това кой да наследи Меркел, която няма да се бори за нов мандат след 16 години на власт.

Проучвания, оповестени от германските обществени медии А Ер Де и Цет Де Еф, показват, че Зьодер, който е и лидер на ХСС, води със значителна разлика пред своя съперник - председателя на християндемократите Армин Лашет, като предпочитан кандидат за канцлер както сред членовете на двете партии, така и сред по-широката общественост.

Според анкетата, представена от Цет Де Еф, Зьодер е подкрепян от 63 процента както сред по-широкия кръг избиратели, така и сред партийните членове, а Лашет, който е и премиер на провинция Северен Рейн - Вестфалия, има поддръжка от едва 29 процента.

Армин Лашет

Проучването, направено от социологическата агенция "Форшунгсгрупе вален", сочи, че цели 84 процента от членовете на двете партии, съставящи консервативния блок, включително няколко провинциални премиери от християндемократите, подкрепят Зьодер като евентуален кандидат за канцлер. Едва 43 процента от партийните членове искат Лашет да оглави кампанията на консерваторите за изборите.

Според анкетата, представена от А Ер Де и направена от института "Инфратест димап", 44 процента от германските избиратели и 72 процента от поддръжниците на консервативния блок искат Зьодер да бъде кандидат за канцлер. Само 15 процента от германците и 17 процента от поддръжниците на консервативния блок подкрепят Лашет.

Последната битка на Меркел

Проучване на института "Инса", направено за в. "Билд", показа, че консерваторите могат да очакват да спечелят едва 27 процента от гласовете на изборите, ако Лашет бъде техен кандидат за канцлер. Ако обаче Зьодер оглавява кампанията им, те могат да очакват да получат 38 процента от гласовете - повече от 33-те процента, събрани от тях на предишните национални избори през 2017 г.

 

309 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
ti

2021.04.16 | 17:30

1
neka da diode edin maj germania vinagi e imala maje kancleri vsicki vidiahte kak edin jenski hermafrodit razturi germania I ia predade vav racete na sinovete si arabskite manafi.

Добави коментар

Водещи новини