Армин Лашет е кандидатът за канцлер на консервативния блок в Германия

  • 20 април 2021 06:16

  • 492
  • 1
Армин Лашет е кандидатът за канцлер на консервативния блок в Германия
© Getty images

Националният съвет на Християндемократическия съюз (ХДС) подкрепи лидера си Армин Лашет за кандидат на консервативния блок за канцлер, предаде ДПА.

Партиен говорител заяви, че 31 членове на съвета са подкрепили Лашет, а девет са гласували за неговия съперник Маркус Зьодер, ръководител на баварската сестринска партия Християнсоциален съюз (ХСС). Шестима души са се въздържали в гласуването, организирано късно снощи след над шест часа обсъждания.

Блокът ХДС/ХСС традиционно избира общ водещ кандидат на федералните парламентарни избори. Те ще бъдат на 26 септември. Зьодер каза, че ХДС трябва да вземе решението кой да бъде кандидатът. "Ние в ХСС и лично аз ще уважим каквото и решение да бъде взето", каза той.

Десноцентристкият съюз е най-големият блок в парламента и въпреки че популярността му в социологическите проучвания спада, приемникът на канцлерката Ангела Меркел има вероятност да бъде човек от неговите редици, съобщи БТА.

Германските консерватори пропуснаха краен срок за избор на кандидатът им за канцлер

Лашет има по-нисък рейтинг от Зьодер в националните допитвания и депутати от ХДС се страхуват, че може да загубят още места в парламента на изборите. С подкрепата си за 60-годишния Лашет елитът на ХДС предпочете да запази надмощието си в консервативния блок пред перспективата да постигне победа на изборите начело с 54-годишния Зьодер. Ако баварският премиер стане водещ кандидат, той ще поеме контрола върху консервативния блок и би могъл да доминира с години, отбеляза Ройтерс.

Тъй като канцлерката Ангела Меркел ще се оттегли след изборите, се засилва натискът върху консерваторите да се споразумеят за кандидат в момент, когато рейтингите им са на едногодишно дъно заради хаотичното управление на пандемията от COVID-19. Бъркотията в консервативния лагер е в контраст с опозиционните Зелени, които, без вътрешни противоборства, избраха вчера съпредседателката си Аналена Бербок за кандидатка за канцлер.

За пръв път в 40-годишната си история партията излъчва човек, който да се бори за този пост. Консерваторите запазват крехка преднина в проучванията пред Зелените, но разногласията кой да бъде техният кандидат може да навредят на усилията им да се задържат на власт без Меркел, която им спечели четири поредни победи и управлява 16 години.

Novini.bg
492 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Дедо Пене

2021.04.20 | 18:27

1
ТОЗИ ГЕРМАНЕЦ АРМИН С ЕВРЕЙСКИ ПРОИЗХОД Е С.РАМ ЗА НЕМСКАТА НАЦИЯ, ВОДЕЩА В ЕС, ЗАЕДНО С ФРАНЦУЗИТЕ! В КОНСТИТУЦИЯТА НА САЩ ИМА ТОЧКА, КОЯТО ОГРАНИЧАВА ЕВРЕИТЕ В СТРЕМЕЖА ИМ КЪМ ПРЕЗИДЕНТСКИЯ ПОСТ!!! ТОВА НЕ Е СЛУЧАЙНО, ЗАЩОТО АКО БЕШЕ ВЪЗМОЖНО ТО ДЪЛБОКАТА ДЪРЖАВА ЩЕШЕ ДА ИЗПЛУВА КАТО ОТРОВНА ПЯНА НА ПОВЪРХНОСТТА!!! Х О Р А. П А З Е Т Е. Е В Р О П А !!!

Добави коментар

Водещи новини