Германските Зелени ще обявят кандидата си за канцлер

  • 19 април 2021 10:37

  • 197
  • 0
Германските Зелени ще обявят кандидата си за канцлер
© Getty images

Зелените в Германия ще посочат в понеделник своя кандидат за канцлер, предава „Франс прес“. Очаква се Зелените да демонстрират единство на фона на борбата на власт консервативния съюз на ХДС/ХСС на оттеглящата се канцлерка Ангела Меркел.

В надпреварата участват двамата настоящи съпредседатели на лявоцентристката партия - адвокатката Аналена Баербок (40 г.) и писателят Робърт Хабек (51 г.), информира БНР. И двамата заявиха, че са готови да водят партията си на избори, но също така подчертаха, че искат консенсус по решението.

Германските консерватори пропуснаха краен срок за избор на кандидатът им за канцлер

Очакваната номинация е историческа, тъй като е знак, че Зелените вече няма да се задоволяват с поддържаща роля. Според проучванията Зелените са втора политическа сила в Германия, на малка дистанция от блока ХДС/ХСС.

Екологичната платформа на Зелените също се свързва с приоритетите на мнозина от по-младите германци, които все повече се интересуват от проблеми като опазване на климата. Баербок и Хабек са с изравнена популярност в партията, но коментаторите отбелязват, че Хабек е по-способен да привлича и гласове извън обичайния електорат на Зелените. Който да получи номинацията, ще има цялата подкрепа на партията, пише още „Франс прес“, цитирайки „Зюддойче цайтунг“.

Novini.bg
197 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини