Вучич: Заклех се в Конституцията, че Сърбия никога няма да признае Косово

  • 13 септември 2022 17:12

  • 773
  • 2
Вучич: Заклех се в Конституцията, че Сърбия никога няма да признае Косово
© Getty Images (архив)

Сръбският президент Александър ВучичАлександър ВучичАлександър Вучич – сръбски юрист и политик. Александър Вучич е роден на 5 март 1970 г. в Белград. заяви днес, че Сърбия "никога" няма да признае независимостта на Косово и Метохия, предаде агенция Бета.

„Заклех се в Конституцията на републиката, че Сърбия никога няма пряко или непряко да признае независимостта на Косово и Метохия, нито ще се откаже от законната си борба за държавните и националните си интереси и за зачитане на международното право“, каза Вучич в сръбския парламент.

Сръбският държавен глава представя днес пред депутатите доклад за преговорния процес с Прищина.

Косово обяви независимост от Сърбия през 2008 година. Белград обаче все още не признава независимостта на някогашната си област, въпреки че над 100 държави вече са я признали. С посредничеството на Европейския съюз Косово и Сърбия водят диалог за нормализиране на отношенията си от 2011 г. Подписани са около 30 споразумения, но повечето не са изпълнени.

Обръщайки се днес към депутатите, Вучич коментира, че "истерията" на международната общност около войната в Украйна се отразява и в борбата на Сърбия за най-важните държавни интереси.

Вучич: Трябва ни нов "Сръбски блок"

Президентът на Сърбия подчерта, че в Косово трябва да има живот както за сърбите, така и за албанците и подчерта, че "това е задача, която трябва да бъде изпълнена, за да оцелеят сърбите като народ".

Сърбия по никакъв начин не е участвала в генерирането на кризата, ние сме последователно ангажирани с диалог. Мирният път е единственото решение на проблема, защото конфликтът би бил катастрофален за цяла Сърбия, каза Вучич, цитиран от БТА.

Съветници на германския канцлер Олаф Шолц и на френския президент Еманюел Макрон заедно със специалния представител на ЕС за Западните Балкани Мирослав Лайчак посетиха миналата седмица Белград и Прищина, за да „проучат възможностите за напредък в диалога“ между двете страни. Те проведоха среща с премиера Косово Албин Курти в Прищина, след което разговаряха с Вучич в Белград.

Сръбският държавен глава посочи, че международната общност се интересува само от "подписа и печата" или споразумение, според което сърбите трябва да изпълнят задълженията си, а когато дойде ред на албанците, тогава те се позовават на Конституцията на Косово.

Макрон и Шолц с писмо до премиера на Косово, идентично на това до Вучич

Вучич каза още, че не знае как ще свърши всичко това, но че ще направи всичко, за да подкрепи възможно най-много компромисни предложения, за да запази мира, въпреки че според него "мнозина биха искали да викат за война".

Той добави, че Прищина предприема "хибридни тотални атаки" срещу сърбите, от купуване на медии до тайни обвинения.

В отговор на критики от някои депутати в парламента Вучич подчерта, че правителството заделя между 700 и 820 милиона евро годишно за Косово.

Последвайте канала на

Владимир Василев
773 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
Сърбеца

2022.09.13 | 17:33

1
Браво ей тва са хора, не мекотели и подлоги кат наще ! Бок.луци плужеци, как дадоха македония, жалкари, кенефа на ес !
НА СЪРБЕЦА

2022.09.13 | 18:01

2
У ГЪЗЕЦА !

Добави коментар

Водещи новини