В Косово започна кампания за замяна на сръбските автомобилни номера с косовски

  • 26 октомври 2022 13:54

  • 354
  • 2
В Косово започна кампания за замяна на сръбските автомобилни номера с косовски
© Getty (архив)

Косовското министерство на вътрешните работи започна кампания сред сърбите в страната, която има за цел да ги насърчи да сменят сръбските регистрационни табели на автомобилите си с косовски на фона на изтичащия краен срок за това,  съобщи Танюг.

Говорителката на ведомството Нора Фетоши каза, че косовските сърби, чиито автомобили са с регистрационни табели, издадени от Белград, са осведомявани чрез SMS и флаери на сръбски за предоставената им възможност да пререгистрират превозните си средства.

Косово обяви независимост от Сърбия през 2008 година, но Белград все още не признава независимостта на някогашната си област, въпреки че над 100 държави вече са я признали.

Смяната на регистрацията трябва да стане до 31 октомври. През август, когато правителството в Прищина  се опита да реши въпроса за регистрационните табели, сърбите в Северно Косово излязоха на протест  и блокираха пътища.

Ситуацията се успокои, след като премиерът на Косово Албин Курти, под натиска на САЩ и Европейския съюз, се съгласи да отложи влизането в сила на разпоредбата.

Барикадите в Северно Косово са премахнати. Граничните пунктове със Сърбия са отворени

Анкета, оповестена вчера, сочи, че близо две трети от гражданите в Северно Косово са готови да участват в протести и гражданско неподчинение, ако косовската полиция конфискува превозните им средства, тъй като не са заменили автомобилните си регистрационни номера с издадени от косовските власти. Допитването е организирано от НПО „Хуманитарен център Митровица“ от населената със сърби северна част на Косовска Митровица.

В анкетата участваха 150 души в северната част на Косово.

Целта на изследването е била да се получат отговори на въпросите за опасенията на сръбската общност в Косово и Метохия и как ще реагират косовските сърби в случай на отнемане на превозно средство след изтичане на крайния срок за пререгистриране на автомобилите им.

 Около 50 000 от косовските сърби живеят в Северно Косово, близо до границата със Сърбия. Останалите 40 000 живеят предимно на юг от река Ибър.

Етническите сърби в Косово представляват 5 процента от 1,8-милионното население на Косово, от което албанците са 90 процента.

 

Novini.bg
354 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
PaulaFox

2022.10.26 | 17:26

2
❤️Здравейте) Казвам се Паула, на 24 години съм) Бъдещ секс модел 18+) Обичам голите снимки) Моля, оценете снимките ми на ➤ Ja.cat/id398062
уроди краварски мръсни

2022.10.26 | 14:32

1
100 от 193 страни в оон са признали измислената държава създадена от краварите - косово за независимо, 22 от 27 страни в ес ...

Добави коментар

Водещи новини