Турция обяви, че ще продължи подкрепата за постигане на реален социален консенсус в Сирия

  • 26 юли 2024 11:56

  • 162
  • 0
Турция обяви, че ще продължи подкрепата за постигане на реален социален консенсус в Сирия
©

Турция ще продължи подкрепата за постигане на реален социален консенсус в Сирия, обхващащ всички страни, и няма да толерира подстрекателства, които чрез опити за раздор се опитват да навредят на вековното приятелство между двата народа, се казва в изявление на Дирекцията по комуникациите на турското президентство, огласено след вчерашното заседание на Съвета за национална сигурност. 

Подчертано бе още, че "прочистването на сирийската територия от сепаратисткия тероризъм ще гарантира преди всичко интересите и оцеляването на Сирия", информира БТА.

Ердоган: Турция ще има най-голяма полза от мир със Сирия

Съветът за национална сигурност (СНС), чието заседание вчера бе председателствано от президента Реджеп Тайип Ердоган, беше информиран също за операциите "против всички видове заплахи и опасности срещу националното единство и солидарност и нашето оцеляване", се посочва още в съобщението, като се споменават конкретно организациите Кюрдска работническа партия (ПКК), сирийските кюрдски Сили за защита на народа (СЗН), организацията на мюсюлманския проповедник Фетхуллах Гюлен, наричана от Турция Фетхуллахистка терористична организация (ФЕТО), "Ислямска държава".

В борбата срещу ФЕТО, която е обвинявана за опита за преврат на 15 юли 2016 г., са били очертани стъпките, които трябва да бъдат предприети през следващия период и "непоколебимата решимост за пълното унищожаване на терористичната организация".

Нарастващите ни усилия в борбата срещу тероризма ще допринесат за териториалната цялост, суверенитета и просперитета на нашите съседи Ирак и Сирия, като представляват солидна основа за решаване на общите въпроси на сигурността с искреното сътрудничество на страните от региона, се казва още в оповестения текст.

По отношение на Израел се посочва, че "с извършените от него кланета въпреки нарастващите реакции на международната общност" еврейската държава ясно е заявила, че "не е обвързана от никакви закони и хуманитарни ценности". Израел трябва да бъде незабавно спрян, защото в противен случай "може да бъде задействана спирала на насилие, която ще се разпространи първо в съседните райони, а след това и в целия регион", е позицията на Турция.

Подчертано бе още, че Турция ще запази решителната си позиция за уреждане на кипърския въпрос чрез установяване на две отделни държави и признаване на Севернокипърската турска република (призната досега единствено от Анкара, бел.ред.) за равноправен член на международната общност.

В декларацията се подчертава, че Анкара ще продължи да следва своите "безкомпромисни практики за защита на нашите права, ползи и интереси" в Егейско и Средиземно море.

На съвета вчера са били обсъдени също събитията във връзка с войната в Украйна, като е била заявена необходимостта "да се увеличат искрените многостранни усилия за установяване на справедлив и траен мир без по-нататъшна ескалация на войната и нейното разпространение в региона".

Последвайте канала на

Десислава Станева
162 0

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини