Вучич: Води се "трудна и мъчителна битка за оцеляването на сръбския народ в Косово"

  • 22 август 2022 09:44

  • 385
  • 4
Вучич: Води се "трудна и мъчителна битка за оцеляването на сръбския народ в Косово"
© Getty Images
Слушай новината Слушай новината

Постоянен терор се прилага още от 1999 г. спрямо сръбското население в Косово, заяви сръбският президент Александър ВучичАлександър ВучичАлександър Вучич – сръбски юрист и политик. Александър Вучич е роден на 5 март 1970 г. в Белград. в обръщение след среща в Белград вчера с представители на косовските сърби, предаде Б92.

По думите му от 1999 г. се води "трудна и мъчителна битка за оцеляването на сръбския народ в Косово и Метохия".

Вучич подчерта, че правата на косовските сърби ще бъдат защитени и няма да им бъде наложен статут на бежанци, допълва БТА. 

Според предложението на Прищина на всеки 90 дни сърбите трябва да получават виза, за да живеят в родната си къща, посочи президентът на Сърбия. Той добави, че това означава, че сърбите от Северно Косово "ще трябва да напускат Косово на 89-ия ден, за да получат нова виза, така че да могат да живеят в родния си дом, където са живели 50, 100, 120 години".

"Не съм сигурен, че Западът има контрол върху всичко, което се случва в Прищина", каза още той.

Борел за конфликта между Сърбия и Косово: Сега не е време за повишаване на напрежението

Вучич заяви, че "са засилени всякакъв вид разузнавателни дейности в северната част на Косово и Метохия".

"Искаме да ви информираме, че сме уведомили своевременно лицата, които са в списъка за ликвидиране на режима в Прищина (и) които са били одобрени от някои чуждестранни служби, като са запазили мълчание или са кимнали с глава", каза още сръбският президент в изказването си.

По думите му се е увеличило също "движението на подозрителни хора в Косово и Метохия", като през последните дни, както твърди Вучич, сръбската страна е регистрирала движение на хора от Чечения в Косово.

ЕС призовава за спокойствие преди преговорите за кризата между Косово и Сърбия

Според президента на Сърбия "целта" на албанската страна е "да измъчва нашия народ в Косово и да доведе до окончателното му прогонване".

Преди да направи обръщението си, Александър ВучичАлександър ВучичАлександър Вучич – сръбски юрист и политик. Александър Вучич е роден на 5 март 1970 г. в Белград. проведе среща с представители на сърбите от Косово и Метохия, която продължи около един час. На срещата бяха поканени всички политически и институционални представители на косовските сърби, представители на Сръбската листа, всички сръбски кметове, областни управители, както и директори на болници. На срещата присъстваха също министър-председателят на Сърбия Ана Бърнабич, министърът на финансите Синиша Мали и директорът на Службата за Косово и Метохия Петър Петкович.

Разговорът се състоя, след като президентът Александър ВучичАлександър ВучичАлександър Вучич – сръбски юрист и политик. Александър Вучич е роден на 5 март 1970 г. в Белград. участва в четвъртък в преговорите между Белград и Прищина в Брюксел, където подчерта, че това е бил труден ден за Сърбия и че ще продължи да се бори за мир и стабилност, напомня Б92.

Последвайте канала на

Весела Найденова
385 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар
иван

2022.08.22 | 13:16

4
БРАТЯ СЪРБИ НИЕ ПРАВОСЛАВНИТЕ НАРОДИ СМЕ СЪС ВАС......
Малкият Мук

2022.08.22 | 11:10

2
Карма, какво да се прави. Вместо да цивриш по-добре се извини за стореното на Българите в Западните покрайнини и Вардарска Македония. Господ забавя, но не забравя!

2022.08.22 | 11:41

3
точно казано
сърболята

2022.08.22 | 11:00

1
сърболята имат много грехове да изплащат към балканските народи. мръсни шовенисти

Добави коментар

Водещи новини