Шарл Мишел: Албания е част от европейското семейство

  • 20 май 2022 21:46

  • 775
  • 6
Шарл Мишел: Албания е част от европейското семейство
© Getty (архив)

Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел заяви днес в Тирана, че Албания е изпълнила всички условия за започване на преговори за членство и че преговорите трябва да започнат възможно най-скоро, предаде Албанската телеграфна агенция (АТА), цитирана от БТА.

Шарл Мишел е на балканска обиколка, която включва посещения в Сърбия, Албания и Босна и Херцеговина. Днес той ще замине за Босна.

На съвместна пресконференция в Тирана с албанския премиер Еди Рама Шарл Мишел даде уверения за пълния ангажимент на ЕС за интеграцията на Албания.

„Албания е част от европейското семейство и ЕС остава основният партньор на Албания и най-големият финансист за Албания", каза Шарл Мишел. Той напомни, че през юни ще има среща на 27-те лидери на ЕС и лидерите на Западните Балкани.

Борел: Отлагането на преговорите с РСМ и Албания е подарък за Москва

Премиерът Еди Рама каза, че Албания се намира на съвсем различно ниво на съвместно съществуване в европейската политическа рамка в резултат на все по-ясно изразената воля на Европейския съюз, на властите в Брюксел, да приближат Западните Балкани към ЕС.

"Чувстваме се много горди, че сме част от общия фронт, който в момента повече от всякога се изправя срещу злото предвид военния конфликт в Украйна", каза Рама.

Той посочи, че е обсъдил с председателя на Европейския съвет общата ситуация, ангажиментите и предизвикателствата по отношение на войната в Украйна и предстоящото заседание на Европейския съвет, на което темата за официално начало на преговорите по присъединяване на Албания и Република Северна Македония е в дневния ред.

Рама каза, че с Мишел са разговаряли също за реформите в Албания, регионалните отношения, инициативата „Отворени Балкани“ и вътрешните предизвикателства пред региона.

Валери Зайцев
775 6

Свързани новини

Коментари 6

Добави коментар
ОПАСНОСТ

2022.05.21 | 14:33

6
Тъй като в Европа почти няма значителни природни ресурси, по отношение на обемите, той ще падне много по-ниско от XIX век, а именно през Средновековието, когато практически нямаше индустрии в индустриален мащаб. Европа няма да избяга от други свързани проблеми: вечните войни на европейските държави помежду си.
СПРЕТЕ!

2022.05.21 | 14:26

5
Администрацията на Байдън удвоява своя военен дневен ред към Русия. Това е невероятно безотговорен и запалителен ход на Вашингтон и неговите трансатлантически съюзници в Европа, който тласка конфликта с Русия към всеобхватна война. Това неизбежно би означавало световна война, включваща ядрени оръжия, която от своя страна може да доведе до унищожаване на цялата планета.
Фака Яко

2022.05.21 | 08:39

3
Лузи те някой албане манаф! Маметоти и пендел пробит
Фака Яко

2022.05.21 | 08:40

4
Плешиффф пендел
Sarbeca Z

2022.05.21 | 07:39

1
Тоя противен суингър албания е враг на човечеството

2022.05.21 | 07:45

2
Значи е приятел на европа.

Добави коментар

Водещи новини