Брюксел очаква през юни да има зелена светлина за начало на преговорите с РС Македония и Албания

  • 13 май 2022 16:52

  • 940
  • 4
Брюксел очаква през юни да има зелена светлина за начало на преговорите с РС Македония и Албания
© Getty images
Слушай новината Слушай новината

Брюксел очаква на срещата на върха през юни да бъде взето решение за насрочването на междуправителствените конференции със Северна Македония и Албания, които ще поставят началото на преговорите за членство в ЕС с двете страни, са заявили високопоставени представители на ЕС.

Всичко по темата:
Отношенията България - РС Македония 570

В понеделник външните министри на страните от ЕС се събират в Брюксел, в срещата ще участват и шестимата външни министри на страните от Западните Балкани. Очаква се в рамките на съвета да има разговори между първите дипломати на България и Северна Македония.

ВМРО с протест “Не предавай Македония” пред МС

Брюксел очаква София и Скопие да постигнат споразумение колкото се може по-бързо. Колкото по-бързо, толкова по-добре, коментираха високопоставни европейски представители. Те смятат, че на фона на руската агресия в Украйна, е много важно ЕС да изпълни обещанията си към страните от Западните Балкани и започне преговорите за членство със Скопие и Тирана възможно най-бързо. В понеделник външните министри от ЕС и от страните от Западните Балкани ще обсъдят отражението на войната в Украйна върху региона, предаде БНТ.

Очаква се външните министри от ЕС да обсъждат и шестия пакет от санкции срещу Русия, който включва и поетапна забрана на вноса на руски петрол до края на годината, с изключения за някои държави. Държавите от ЕС все още не могат да постигнат споразумение по петролното ембарго. България също поиска по-дълъг срок преди въвеждането на забраната на руски петрол и петролни продукти.

В момента ЕК преговаря най-вече с Унгария, която има най-много претенции към пакета. ЕС ще стигне до споразумение по отношение на санкции и ще остане единен, смятат високопоставени представители на ЕС. В срещата на външните министри от ЕС в понеделник ще участва и украинският външен министър Дмитро Кулеба.

Мая Йорданова
940 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар
ИИИ

2022.05.14 | 10:00

4
ЕЙ фашисчета има да си чакате.Македония в ЕС само като част от територията на БЪЛГАРИЯ.
Гост

2022.05.13 | 20:31

3
Брюксел може да очаква но няма как да се получи ще почакат някоя и друга година
Маймуни

2022.05.13 | 18:15

2
Тия маймуни трябва в газова камера да отидат... не в Европа.... жалко...Хитлер ще ше да ги оправи....у камера маймуни ....
Еми...

2022.05.13 | 17:31

1
Крайно време е - саботажът на кремълските кръгове у нас се точи за нищо от 2019-та.

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини