МВнР: Недопустимо е отношенията между държавите да се превръщат в заложник на ексцентричността на албанския премиер

  • 24 юни 2022 11:36

  • 2389
  • 4
МВнР: Недопустимо е отношенията между държавите да се превръщат в заложник на ексцентричността на албанския премиер
© МВнР

"България винаги е била сред тези държави-членки на Европейския съюз, които подкрепят европейската принадлежност на албанския народ", това се посочва в официална позиция на Министерството на външните работи (МВнР) на Република България.

"Отстоявали сме европейската перспектива на Албания и началото на преговорите за членство в Европейския съюз и тогава, когато беше много по-трудно от днес. През годините нямаше много други гласове заедно с нас в тази кауза. Отстояваме я и днес, въпреки всичко, в името на общото европейско бъдеще", заявиха от дипломатическата ни централа по повод изявата на премиера в Тирана Еди Рама от вчера.

Албанският премиер: България получава подкрепа, за да дестабилизира РСМ

"В отговор, не за първи път, чуваме непредизвикани тежки, обидни квалификации от един правителствен ръководител. Жлъчните подхвърляния в подобен нисък езиков регистър не могат повече да бъдат оправдавани с особености на характера и липса на умения за европейско общуване. Очакваме албанският премиер да съобразява изразните си средства с език, който приляга на политик от страна-кандидат за членство в ЕС", допълниха от външното ни министерство.

"На това ниво, повече от всяко друго, настояваме за спазване на добрия тон за общуване. На това ниво, от наша страна винаги е било засвидетелствано цялото уважение, което изисква отговорната позиция и нивото на междудържавните отношения. С Албания ни предстои общо бъдеще. Политиците си отиват. Народите остават. Нашите народи имат общ интерес, който не трябва да бъде накърняван от погрешната преценка на един политик. Недопустимо е отношенията между държавите да се превръщат в заложник на ексцентричността на настоящия албански министър-председател", категорични бяха от МВнР.

 

Валери Зайцев
2389 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар
XA XA XA

2022.06.24 | 13:35

4
КАВКАЗКИ КОЗАР !

2022.06.24 | 11:57

1
бе какъв ексцентрик, луд наркоман, че и прозд

2022.06.24 | 12:24

3
Прозд? С кого го сравняваш с Кирчо или с Радев?

2022.06.24 | 12:08

2
Този галфон не бива да го пускат на официални събития.

Добави коментар

Водещи новини