Гръцкият премиер: ЕС трябва да интегрира Западните Балкани до 2033 г.

  • 10 юни 2022 15:18

  • 469
  • 1
Гръцкият премиер: ЕС трябва да интегрира Западните Балкани до 2033 г.
© gettyimages
Слушай новината Слушай новината

При спазването на всички критерии за членство Европейският съюз трябва да се стреми да интегрира всички страни от Западните Балкани до 2033 г., казва гръцкият премиер Кириакос МицотакисКириакос МицотакисКириакос Мицотакис – гръцки икономист и политик. Мицотикис е роден  в Атина на 4 март 1968 г. по повод на днешната среща на върха на Процеса за сигурност и сътрудничество в Югоизточна Европа (ПСЮИЕ) в Солун в интервю за „Политико“, цитирано в БТА.

Мицотакис определя това като амбициозен, но осъществим график и заявява, че първата стъпка в тази насока трябва да бъде разблокирането след две седмици в Брюксел на интеграционния процес на Северна Македония и Албания.

Гръцкият премиер подчертава, че светът се е променил през последните няколко месеца и се намираме в решаващ момент, особено за Западните Балкани и за цяла Югоизточна Европа. „Време е ЕС да осъзнае екзистенциалното значение на интеграцията на този регион в европейското семейство и да ускори решително стъпките си за реализирането на тази цел, като започне от Западните Балкани“, пише в статията.

Мнозинството в ЕП подкрепя бързо начало на преговорите за присъединяване със Скопие

След разпадането на Съветския съюз виждането, което се наложи на Запад – и което след това се оказа наивно -  беше, че битката за ценностите и идеалите е спечелена. Историята на Европа, която беше белязана с жестоки сблъсъци и двете световни войни, се смяташе, че окончателно е поела пътя на мира, благоденствието, сътрудничеството и правовата държава, пише Мицотакис и допълва: „Непредизвиканата, незаконна и ужасяваща война в Украйна показа по жесток начин колко неоснователни са подобни възгледи. Въпреки че краят на Студената война беше един момент на голяма надежда и оптимизъм, същевременно той подхрани едно опасно успокоение. Това е успокоението, за което сега плащаме висока цена и нямаме поле да се успокояваме отново“, казва гръцкият премиер.

Той подчертава, че „днешните срещи се провеждат по-малко от две седмици преди срещата ЕС-Западни Балкани в Брюксел и заседанието на Европейския съвет, където биха могли да се вземат важни решения за региона и за бъдещето на Европа. И Балканите, както много пъти в историята си, отново се намират на първата линия на конкуриращи се сфери на влияние", а „под повърхността се усещат заплашителни сътресения“.

Мицотакис припомня, че през 2003 г., пак в Солун, ЕС предложи политическа визия за интеграция и предложи процес, който трябваше да доведе до присъединяването на Западните Балкани към европейското семейство. Според него обаче, след почти 20 години, присъединителният процес е станал още по-сложен и взискателен и мечтата е избледняла в очите на разочарованите и обезсърчени граждани.

Затова Мицотакис смята, че държавите-членки на ЕС трябва да направят смелата, но необходима крачка да дадат осезаема перспектива и конкретен срок за изпълнение на ангажиментите си към страните от региона, с която да създадат доверие, че когато ЕС има визия, има намерение и способност да я реализира.

Според него ЕС трябва да приеме и факта, че новият геополитически пейзаж налага и една различна реалност, която включва и страни като Украйна и Молдова в перспективата на ЕС, нещо, което е отразено и в съвместната декларация, която се очаква да бъде приета от ПСЮИЕ днес.

Мая Йорданова
469 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2022.06.10 | 18:12

1
гърчолята загладиха косъма и дори размишляват над маслините

Добави коментар

Водещи новини