Канадски депутати планират посещение в Тайван

  • 17 август 2022 22:49

  • 746
  • 5
Канадски депутати планират посещение в Тайван
© Facebook

Делегация от канадски депутати възнамерява да посети Тайван през октомври, за да търси икономически възможности в азиатско-тихоокеанския регион - ход, който би могъл допълнително да повиши напрежението между Китай и Запада, съобщи БТА, позовавайки се на канадската депутатка Джуди Сгро.

Отношенията между Китай и Запада се влошиха, откакто председателката на Камарата на представителите в Конгреса на САЩ Нанси Пелоси посети Тайван по-рано този месец противно на желанията на Пекин, припомня Ройтерс. Китай смята Тайван за част от своята територия и не желае чужди политици да посещават острова. В отговор на визитата на Пелоси Китай наложи ограничения на търговията и започна големи военни учения около Тайван.

Тайван обвини Китай в подготовка за инвазия

Китайското посолство в канадската столица Отава засега не е коментирало информацията. Сгро каза, че членове на парламентарна комисия по търговията отдавна планират да посетят самоуправляващия се остров. "Намерението не е да пречим и да причиняваме проблеми на Тайван или проблеми на Китай. Става въпрос за търговия, за приятелство. Става въпрос за възможности за Канада в целия Азиатско-Тихоокеански регион", заяви Сгро, която е начело на комисията по търговия. Тя добави, че канадски депутати преди са посещавали Тайван веднъж на две години, но са спрели заради пандемията от коронавируса.

"Това е част от продължаващи усилия от наша страна да се уверим, че вратите са отворени за канадски компании, където и да възникне възможност за търговия", каза Сгро.

Заместник-председателят на комисията по търговия Ранди Хобак каза, че ще поиска съвет от канадското министерство на външните работи, преди да реши дали да посети Тайван.

"Смятам, че трябва да се върнем към нормалността в много области и една от тях е да  правим посещения и да общуваме на държавно ниво", заяви Хобак пред Ройтерс.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
746 5

Свързани новини

Коментари 5

Добави коментар
Луд

2022.08.30 | 08:35

5
Велика държава Литва да подкрепи!

2022.08.18 | 11:48

4
ЯЖТЕ ЛАЙНА КРАВАРСКИ КУУУУРВИИИ
Мира

2022.08.18 | 06:07

3
Муха пръдна и кон избяга. Важна новина.
почва се

2022.08.17 | 23:47

2
същото като с усрайна...
Роко

2022.08.17 | 23:12

1
Боли ме чепа.

Добави коментар

Водещи новини