Тайван се закани да контраатакува Китай

  • 31 август 2022 13:09

  • 1106
  • 3
Тайван се закани да контраатакува Китай
©
Слушай новината Слушай новината

Тайван предупреди, че ще упражни правото си на самоотбрана и контранападение, ако китайските въоръжени сили навлязат на негова територия, съобщава "Ройтерс".

Причината е, че в последно време Пекин засили военните си действия в близост до острова.

Напрежението между Китай и Тайван расте от месеци. Китай, който гледа на острова като на отцепила се провинция, която трябва да бъде обединена с континенталната част на страната, проведе военни учения около Тайван този месец в отговор на посещението в Тайпе на председателя на Камарата на представителите на САЩ Нанси Пелоси.

Служители на тайванската отбрана съобщиха, че военните патрули на Китай с "висока интензивност" край Тайван продължават и намерението на Пекин да превърне Тайванския проток, разделящ двете страни, в свое "вътрешно море", ще се превърне в основния източник на нестабилност в региона.

"Спрямо самолети и кораби, навлезли в нашата морска и въздушна територия от 12 морски мили, националната армия ще упражнява правото си на самоотбрана и контраатака без изключение", предупреди Лин Уен-Хуанг, заместник-началник на генералния щаб по операциите и планирането.

Тайван вече се оплака от китайски дронове, които многократно прелетяват близо до неговите малки групи острови край бреговете на континентален Китай.

Военните ще упражнят същото право да контраатакуват китайски дронове, които не са се вслушали в предупрежденията да напуснат територията ни, след като са отправили заплаха, добави Лин.

Вчера Тайван за първи път изпрати предупредителни изстрели срещу китайски дрон. До ситуацията се стигна малко след като президентът Цай Инуън нареди на тайванската армия да предприеме "строги контрамерки" срещу "китайските провокации".

Въоръжените сили на Тайван са добре оборудвани, но са по-малобройни от тези на Китай. Цай наблюдава програма за модернизация на армията и е превърнала увеличаването на разходите за отбрана в свой приоритет.

От своя страна Китай не изключва използването на сила, за да постави острова под свой контрол. Тайпе категорично отхвърля претенциите на Пекин за суверенитет, заявявайки, че Китайската народна република никога не е управлявала острова и само народът на Тайван може да решава бъдещето си.

Последвайте канала на

Калина Христова
1106 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар

2022.09.01 | 10:26

3
ЯЖТЕ ЛАЙНА КРАВАРСКИ КУУУРВИИИИ
Borislav

2022.08.31 | 13:56

2
Да ти е..ба тъпата кратуна на баба ти с бастуна!!!
Z Z Z Z Z

2022.08.31 | 13:41

1
Само да не е като контраатаката на киевските фашисти. Вчера всички медии по света и в окупирана от тях руска О-краина тръбяха за контраофанзивата.....но след като за 2 часа оставиха 1500 трупа в калта на руската земя край Херсон и още 3000 ранени фашисти днес всички мълчат като НАСРАНИ. Да не се насерете и вие а? Щели да контраатакуват Китай? Как бе, въшльовци? Ще преплувате пролива ли? Този, през който бягахте през глава 1949 г. , сещате ли се? Смешници, същите като укро-фашистите. Питайте ги за тяхната контраофанзива, вижте как мълчат като насрани цял ден.

Добави коментар

Водещи новини