Ръкоположиха нов католически епископ в Пекин – дни след подновяването на споразумение между Ватикана и Китай

  • 25 октомври 2024 17:40

  • 241
  • 1
Ръкоположиха нов католически епископ в Пекин – дни след подновяването на споразумение между Ватикана и Китай
© Getty images (архив)

Нов католически помощник-епископ за Пекин беше ръкоположен днес – три дни след като представители на Ватикана и на Пекин удължиха споразумение за назначаванията на свещеници в Китайската народна република, съобщи Светият престол, цитиран от Ройтерс, напаса БТА.

Епископ Матю Чжън Сюенбин, на 54 години, бе избран от Папа ФранцискПапа Франциск Франциск (на латински: Franciscus PP.), до избирането си Хорхе Марио Берголио – римски папа от 13 март, който одобри номинацията му в рамките на дипломатическото споразумение от 2018 г., което дава определена роля на китайските служители в папските назначения.

Някои консервативни католици казват, че споразумението предоставя твърде голямо влияние на управляващата Китайска комунистическа партия, която контролира строго практикуването на религии, откакто е дошла на власт в азиатската страна през 1949 г.

Светият престол подчерта, че Франциск си запазва правото на последната дума и че споразумението решава дългогодишния разкол между нелегалната църква, която се кълне във вярност на Ватикана и Католическата патриотична асоциация, която е наблюдавана от правителството.

Светият престол и Пекин обявиха във вторник, че споразумението, което преди беше подновявано за по две години, сега е удължено за четири.

 Матю Чжън Сюенбин ще помага на епископ Джоузеф Ли Шан при управлението на местната църква. Чжън е назначен с правото на наследяване, което му дава право автоматично да застане на мястото на Джоузеф Ли Шан при смъртта или оставката на епископа.

Ръкополагането на Матю Чжън Сюенбин се състоя тази сутрин в Пекин. Според статистическите данни на Ватикана в китайската столица, с население от 22 милиона души, живеят около 100 хиляди католици. В цялата страна има около 5 милиона католици при общо население от 1,4 милиарда души.

Китай удължи споразумението с Ватикана за назначаване на епископи

Последвайте канала на

Валери Зайцев
241 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2024.10.25 | 22:37

1
ЛЕКУВАЙТЕ ПСИХИЧНО БОЛНИЯ ОЛИГОФРЕН ФОРУМЕН ПЛЪХ МЍРОСЛАВ БЛАЖЕВ-ПСИХОТО ОТ СЕВЛИЕВО. ЛЕЖАЛ В ПСИХИАТРИЯТА И ЛОВЕШКИЯ ЗАТВОР. ПЪЛНИ САЙТА С ШИЗО ЛАЙНАТА СИ ПО ЦЯЛ ДЕН!

Добави коментар

Водещи новини