Всичко за почистването на кухненските шкафове

Кухнята е едно от помещенията, които най-често трябва да бъдат почиствани, тъй като привличат най-много замърсители. И макар редовната грижа за домакинските уреди, като печката и хладилника, да е добра предпоставка за здравословна среда в кухнята, не бива да пренебрегваме почистването и на кухненските шкафове.

Има много и различни начини да почиствате шкафовете от дърво, метал или други материали, и отдадени на идеята за по-добра хигиена в най-важната стая на дома, ви ги представяме точно сега! Ако почистването не помага и всъщност се нуждаете от нова кухня, направете безплатна заявка в MaistorPlus. Разгледайте офертите на сръчните специалисти, регистрирани в платформата, и си подарете страхотно кухненско обзавеждане!

Кажете "сбогом" на петната по дървото

Дървените кухненски шкафове изглеждат невероятно почти във всяка кухня, но дървото е и един от най-податливите материали на замърсявания. И макар във всеки магазин за препарати да можете да откриете такъв за почистването им, не винаги тази мярка е достатъчно ефикасна. Ако все пак сте решили да опитате, препоръчваме да смесите топла вода с препарат за почистване на кухненски шкафове или пък друг универсален почистващ препарат. Тази смес едва ли ще направи чудеса с вашата кухня, но поне ще отстрани петната.

Виж още: 13 забавни кухненски изобретения

Друг вариант е да вземете идея директно от някоя готварска книга и да смесите вода с оцет или сода за хляб. За перфектен резултат полирайте с малко зехтин и внимателно попийте с кърпа излишното. Не бива да забравяте обаче, че дървените кухненски шкафове не бива да се мокрят твърде много, за да не бъдат повредени.

Почистващи решения за цветни кухни

Тези от вас, които се радват на красива цветна кухня от МДФ или ПДЧ материал, могат спокойно да използват универсални почистващи препарати, с изключение на тези, които съдържат абразивни частици. Този тип шкафове обикновено нямат нужда от усилено търкане и петната от тях се премахват лесно, но все пак не позволявайте на мазните петна да се застояват, тъй като с времето стават все по-трудни за почистване.

Ако кухнята ви, изработена от МДФ или ПДЧ, е боядисана, в никакъв случай не я третирайте с прахообразни почистващи материали. В противен случай те ще надраскат боята и кухнята ви ще изглежда по-зле от преди почистването. Ако все пак белята е налице, потърсете помощ от специалист, като направите безплатна заявка в MaistorPlus.

Виж още: Как сами да отпушим канала на мивката

Кухненските шкафове от инокс също имат нужда от поддръжка

Една от най-често срещаните грешки е хората да търсят мебели, които нямат нужда от поддръжка. Запомнете, че не съществува кухненски шкаф, който да не трябва да се почиства. Колкото по-често-толкова по-вероятно е да се запази първоначалният му външен вид и той да ви служи по-дълго време.

Кухненските шкафове от инокс са най-близо до тази мечта и освен това са изключително актуални! За почистването им можете да използвате отново различни препарати, а някои домакини препоръчват да разтворите 1-2 лъжици сода за хляб в литър вода. Тук отново трябва да избягвате продуктите с абразивни частици и твърди гъби. Желателно е също да не мокрите повърхностите прекомерно и след почистване да ги подсушите внимателно с мека кърпа.

Стъклото изисква постоянна грижа

Стъклото навлиза все по-уверено в тенденциите за кухненско обзавежане. То има невероятни естетически качества, които обогатяват стилово и най-мрачното и скучно помещение. В по-традиционните си вариации, можем да го срещнем във вид на витрини или врати на кухненски шкафове, но дори тогава то разнообразява вида на кухненския модул.

От гледна точка на почистването, стъклото като материал е изключително лесен за поддържка. С помощта единствено на препарат за стъкло и мека кърпа ще постигнете блестящи резултати за минути. Естествено, абразивите и продуктите, съдържащи твърди частици, са противопоказни за стъклото, но всяка домакиня знае, че оцет и вода е вълшебна комбинация за третиране на този тип повърхности.

Виж още: Кухня от бъдещето: Artematica Vitrum

Почистването на кухненските шкафове обикновено не е най-лесната и приятна домакинска задача, но пък добрият им външен вид ще има благоприятно влияние върху цялата кухня. За да не срещате затруднения, преценете внимателно материала, от който са направени шкафовете ви, и подберете подходящия метод за почистване. Ако пък ви предстои цялостен ремонт на кухнята, не се колебайте да направите безплатна заявка в MaistorPlus, която ще ви даде достъп до оферти на квалифицирани специалисти.

Коментари

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още