Ако можех да проектирам нов град

  • 25 ноември 2019 14:34

  • 7320
  • 0
Ако можех да проектирам нов град
©

Ако можехте да построите града си наново - да пренаредите сградите, улиците, парковете, залите и всичко останало, как щеше да изглежда? Откъде щяхте да започнете и какво щяхте да запазите?

Зададохте този и други въпроси на арх. Кирил Георгиев. Той е завършил Архитектура и интериор в Уестминстър, Великобритания и е прекарал семестър в Нова Зеландия, където е изучавал устойчив дизайн и естествена среда. В следващите две години решава да напусне Великобритания и да разгледа Европа - работи за Goldsmith Architects в Ротердам и Bruther в Париж, взима участие в множество обществени проекти в Холандия и Франция. Постоянно пътува и търси вдъхновение в най-различни извивки по света. В момента живее в Лондон, но винаги, когато има време, се прибира в България.

Домът на бизнеса - какви ще са офис сградите на бъдещето

Ако можеше да проектираш цял нов град, как горе-долу щеше да изглежда той?

С много зелени пространства, обществени и културни сгради - театри, музеи, изложбени зали, разнообразни места за спорт и творчество, училища и т.н. Не бих ползвал примери от  Китай и Близкия изток, където се строи с цел да се покажат възможности, а не за да е красиво. Всички сгради си приличат и се правят хиляди еднакви клетки за живеене, от които просто инвеститорите да изкарват пари.

Гаражът е мястото, където живее твоята кола - как изглежда модерният гараж?

Бих искал да го опиша само с една дума, макар често това да не е така на практика - незабележим. Той трябва да е естествена част от сградата, в която се намира, а не да е грозна кръпка. Освен това, трябва да е проектиран с мисъл как реално ще се ползва - ако говорим за бизнес сграда, трябва да се има предвид локацията на сградата и колко коли ще трябва да поема. Ако става дума за блок или къща, вратата на гаража трябва да е съобразена с индивидуалните изисквания на клиента.

Вратата на гаража не пази единствено колата ви

Как според теб могат да се развият българските села от архитектурна гледна точка?

Има страшно много потенциал в тези места. Необичайни са с това, че предлагат точно това, което търси модерният човек, а в същото време запустяват. Те предлагат комбинация от работа и удоволствие - имам предвид, че там човек може да се труди и да си почива, без да се налага да се мести в пространството, близо е до природата. Едно време хората са живеели здравословно без да са се замисляли по въпроса. Днес в големите градове да се храниш с био храна, да дишаш чист въздух и да имаш места за почивка е скъпа мечта. Селата предлагат точно това и е важно да ги запазим.

Какво харесваш и какво не ти допада в архитектурния контур на София?

Обожавам, че е пълно с паркове и градинки, които не затварят нощно време. Не ми харесва презастрояването на някои квартали. Прави се без мисъл за общия облик на квартала и града, както и за хората, които ще живеят там.

Последвайте канала на

(в материала има продуктово позициониране)

Веселина Кирова
7320 0

Водещи новини