Пролетно почистване на кухня с естествени подръчни материали

  • 19 юни 2015 10:40

  • 10858
  • 0
Пролетно почистване на кухня с естествени подръчни материали
©

Да си признаем! В забързаното ежедневие рядко имаме достатъчно време, за да поддържаме жилището си в идеално чист вид. Колкото и да отлагаме обаче, идва момент, в който трябва да изпълним домакинските си задължения.

Смяната на сезоните е идеален повод да отделим нужното внимание и грижа за нашия дом. А какво по-подходящо начало на нашето пролетно почистване от сърцето на всяко домакинство-кухнята. Ще ви предложим няколко лесни и практични съвета, с които кухнята ви буквално ще заблести за пролетта. При това без да използвате никакви химични почистващи препарати! За целта ще ви бъдат необходими алтернативни средства, които са също толкова ефективни и със сигурност ще откриете във вашия кухненски шкаф. А ако вече имате по-добри планове за прекарване на свободното си време, оставете пролетното почистване на подходящ професионалист в MaistorPlus.

Алтернативни почистващи средства:

* Сода за хляб (Сода бикарбонат);
* Оцет или лимонов сок;
* Обикновен или течен сапун;
* Етерични масла (по избор).

Стъпка 1: Почистете фурната и котлоните

Да започнем пролетното почистване от печката. Смесете 3 ч.л. сода за хляб с малко топла вода до получаването на кремообразна консистенция. Покрийте замърсените участъци с получената паста и я оставете да престои между 5 и 15 мин. Химичните препарати, които обикновено се използват с тази цел, са силно токсични, особено при нагряване. Предимството на содата за хляб е, че е естествен заместител с отлично разяждащо действие срещу мазни петна и утайка от кафе. При почистването на по-модерните керамични плотове е важно приготвената смес да е достатъчно мека, за да не нарани повърхността. След нанасянето на содената паста, мръсотията се отстранява много по-лесно с помощта на мокра гъба. А за завършек, подсушете с микрофибърна кърпа.

Необходимо време: 20 мин

Виж още: 7 съвета как да направите сами истинска промяна в кухнята

Стъпка 2: Направете профилактика на пералнята


Докато изчаквате содената паста да престои, се заемете с пералнята. Един от най-често срещаните проблеми с пералните машини е неприятната миризма, която в последствие се предава и на дрехите. Освен редовното почистване на филтъра, уплътнението и чекмеджето за прах, препоръчваме ви регулярно да правите и цялостна профилактика на пералнята срещу миризма и натрупване на варовик. Сложете 2 ч.ч. оцет и 3 с.л. сода за хляб в отделението за прах. Пуснете пералнята на празен ход и максимални градуси, без центрофуга. При следващото пране дрехите ви ще ухаят на пролет, а от котлен камък няма да има и следа!

Необходимо време: 1 час

Стъпка 3: Дезинфекцирайте миялната машина и почистете мивката

След печката и пералнята пролетното почистване продължава с миялната машина и мивката. Напълнете контейнера за препарат на миялната с оцет и я пуснете празна. Оцетът ефективно премахва неприятните миризми и има дезинфекциращо действие. Няма значение дали ще използвате ябълков или винен, по-важно е той да е светъл, за да не оставя петна. Междувременно намокрете мивката от всички страни, поръсете повърхността й със сода за хляб и разтъркайте. Ако усещате неприятна миризма от канализацията или мислите, че каналът е запушен, изсипете 1 ч.ч. сода и 1 ч.ч. оцет в него. След 10 - 15 минути облейте обилно с гореща вода като изплакнете цялата мивка. Ако проблемът с канализацията продължава и след това, обърнете се към специалист за съвет.

Необходимо време: 30 мин

Стъпка 4: Изчистете и ароматизирайте хладилника

Няма как да пропуснем и хладилника в нашето пролетно почистване на кухнята. Първо, извадете всичко от него. Сортирайте наличните продукти, като изхвърлите тези, които са с изтекъл срок на годност. Пригответе си разтвор от оцет/лимонов сок (250 мл.) и вода (250 мл.). За удобство можете да го изсипете в бутилка с пулверизатор. Напръскайте целия хладилник с приготвената смес и я оставете да престои. След 10 - 15 мин. отмийте разтвора с мокра гъба и подсушете с кърпа. Завършете почистването на хладилника с кухненска хартия за блясък.

Необходимо време: 1 час

Виж още: 5 начина да задържите къщата си чиста за по-дълго

Стъпка 5: Почистете шкафовете, плотовете и пода

След като сте се погрижили за свежия вид на вашите кухненски уреди, не пропускайте да подредите шкафовете и да избършете работните плотове. Пригответе си универсална почистваща смес от сапун (1 ч.л.), топла вода (1 литър), 100 мл. лимонов сок и няколко капки от етерично масло по избор. Измийте пода с парцал и си направете кратка почивка преди последната стъпка.

Необходимо време: 2 часа

Стъпка 6: Измийте прозорците


Може би една от най-неприятните дейности на повечето домакини е миенето на прозорците. Все пак ще се съгласите, че няма как да поканите пролетта в кухнята си през мръсни стъкла. Използвайте сместа от бутилката с пулверизатор, с която почистихте хладилника (1:1 оцет и вода). Напръскайте прозореца, а след това го почистете с кухненска хартия или стар вестник.

Необходимо време: 1 час

По време на почистването си водете списък с продуктите, които трябва да напазарувате за кухнята-веро, течен сапун, кухненска хартия, зехтин. Запишете идеи, които биха освежили помещението и не пропускайте да си набавите всичко необходимо. Ако ви се струва, че не можете да отделите време за пролетно почистване на този етап, не пропускайте момента и направете безплатна заявка. MaistorPlus ще ви свърже с подходящи хигиенисти близо до вас.

Знаете ли други трикове, които биха улеснили пролетното почистване на кухнята? Споделете ги в коментарите.

Последвайте канала на

10858 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини