Амулет на повече от 3000 години е намерен в Израел

  • 30 ноември 2022 22:38

  • 5024
  • 3
Амулет на повече от 3000 години е намерен в Израел
© pixabay (архив)
Слушай новината Слушай новината

Учeници на екскурзия в близост до израелски крайбрежен град се натъкнаха на амулет с форма на скарабей, който е на повече от 3000 години, съобщи БТА. 

"Обикаляхме наоколо, когато видях нещо, което приличаше на малка играчка на земята", разказа Гилад Щерн от Израелската служба по антиките, който ръководи екскурзията до Азор. "Вътрешен глас ми каза: "Вдигни го и го обърни".

Докато разглеждат камъка с формата на бръмбар, той и групата осмокласници разбират, че са открили нещо с историческо значение. "Беше скарабей с ясно изображение, мечтата на всеки любител археолог", каза Щерн.

Археолози откриха златни монети от 7-и век, скрити в стена

Скарабеят е вид амулет във формата на бръмбар, който произхожда от Древен Египет. Първоначално е бил използван като печат, преди да стане символ на защита и талисман за късмет.

Според Службата по антиките рядката находка датира от късната бронзова епоха - 1500-1000 г. пр. н. е., и е със синьо-зелено покритие. Това го превръща в символ на власт и обществено положение, може да бъде носен на огърлица или върху пръстен.

Изобразената сцена вероятно представлява овластяване на местен представител - изображение на изправена фигура с вдигната ръка над втори човек, който е седнал.

"Тази сцена основно отразява геополитическата реалност, преобладаваща през късната бронзова епоха, когато местните владетели са живели под египетска политическа и културна хегемония", обяснява Амир Голани, експерт по бронзовата епоха в службата. Според него амулетът е бил изпуснат или дори умишлено заровен на това място преди три хилядолетия.

 

Последвайте канала на

Мая Йорданова
5024 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
PaulaFox

2022.12.01 | 14:17

3
❤️Здравейте) Казвам се Паула, на 24 години съм) Бъдещ секс модел 18+) Обичам голите снимки) Моля, оценете снимките ми на ➤ Ja.cat/id398062

2022.12.01 | 01:07

2
Слава на Русия!

2022.11.30 | 23:16

1
АБСТРАХИЙРАЙТЕ СЕ ОТ ТОВА И МАХНЕТЕ ВСИЧКИ СПЕЙСОВЕ„ ЗА ДА НИЕ ОТКРИЕТЕ ПРОСТО МАХНЕТЕ РАЗСТОЯНИЯТА И ЕЛАТЕ ДА СЕ ЗАБАВЛЯТЕ С НАС НИ ПОСЕТЕТЕ ПЕЧЕЛИ РЕАЛНИ ПАРИ ОНЛАЙН! F A N T A S Y D N L . F R E E . B G

Добави коментар

Водещи новини