Археолози откриха хипостилна зала в храма в древния град Буто

  • 18 ноември 2022 15:02

  • 1675
  • 1
Археолози откриха хипостилна зала в храма в древния град Буто
© pixabay

Египетски археолози откриха останките от поддържана от колони зала (хипостилна зала) в храма в Буто, съобщи Министерството на туризма и на паметниците на културата. Древноегиептският град се намира в делтата на река Нил на 95 километра източно от Александрия. 

Изследователите са намерили и съдове, използвани за религиозни ритуали, както и каменни украси, изобразяващи сцени от управлението на Двадесет и шестата династия. Периодът между около 685 и 525 година пр.н.е. е известен и като Саиски период, тъй като столицата на фараоните е била в град Саис. 

Експедицията е открила релеф върху варовиков камък, показващ божество с глава на птица, носещо опасана с пера бяла корона. Учените смятат, че това е или богинята патрон на Горен Египет Нехбет, или богинята-майка Мут. 

За половин година: 85% увеличение на туристите в Египет

"Това е много важно откритие," посочва генералният секретар на Върховния съвет за антиките Мустафа Уазири. "То показва оригиналния план на храма и архитектурния проект на заобикалящия го район." По думите му мястото е било обградено от голяма тухлена стена, издигната по време на Новото царство. 

По-рано екипът от археолози откри голяма каменна сграда и инструменти за религиозни обреди, наред с изображения и текст от йероглифи, издълбани в слонова кост и украсени със злато.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
1675 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
PaulaFox

2022.11.18 | 16:46

1
❤️Здравейте) Казвам се Паула, на 24 години съм) Бъдещ секс модел 18+) Обичам голите снимки) Моля, оценете снимките ми на ➤ Ja.cat/id398062

Добави коментар

Водещи новини