Археолози откриха скални рисунки на 2700 години в Мосул

  • 26 октомври 2022 22:48

  • 1982
  • 1
Археолози откриха скални рисунки на 2700 години в Мосул
© pixabay
Слушай новината Слушай новината

Археолози са открили в северната част на Ирак скални рисунки на 2700 години, изобразяващи военни сцени и дървета от времето на Асирийската империя, съобщи БТА.

Резбите върху мраморни плочи са открити във втория по големина град в Ирак, Мосул, от експерти, които работят по възстановяването на мястото на древната порта Машки, разрушена с булдозери от бойци на групировката "Ислямска държава" през 2016 г.

Фадхил Мохамед, ръководител на реставрационните работи, заяви, че екипът е бил изненадан да открие "осем стенописа с надписи, декоративни рисунки и писмени знаци".

Гробница от времето на Рамзес Втори е открита в Израел

Машки е била една от най-големите порти на Ниневия, древен асирийски град в тази част на историческия регион Месопотамия.

Откритите резби показват боец, който се готви да изстреля стрела, докато на други са изобразени палмови дървета. 

"Писанията показват, че тези стенописи са изградени или направени по време на управлението на цар Сенахериб", допълва Мохамед, визирайки владетеля на Неоасирийската империя, управлявал от 705 до 681 г. пр.н.е.

Групировката "Ислямска държава" превзе големи части от Ирак и Сирия през 2014 г. и организира кампания за систематично унищожаване на безценни археологически обекти в двете страни. Екстремистите вандалски разрушаваха музеи и унищожиха големи археологически обекти в желанието си да заличат историята.

Иракските сили, подкрепяни от ръководена от САЩ международна коалиция, освободиха Мосул от "Ислямска държава" през 2017 г. Две години по-късно екстремистите загубиха и последното парче земя, което някога са контролирали.

На територията на днешен Ирак са се намирали някои от най-ранните градове в света. Хиляди археологически обекти са разпръснати из цялата страна, където някога са живели шумери, вавилонци и асирийци.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
1982 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
PaulaFox

2022.10.26 | 23:00

1
❤️Здравейте) Казвам се Паула, на 24 години съм) Бъдещ секс модел 18+) Обичам голите снимки) Моля, оценете снимките ми на ➤ Ja.cat/id398062

Добави коментар

Водещи новини