Изследват произхода на амулет от нефрит, съхраняван в Русенския музей

  • 26 април 2023 17:17

  • 978
  • 2
Изследват произхода на амулет от нефрит, съхраняван в Русенския музей
© Facebook
Слушай новината Слушай новината

Екип на Австрийския археологически институт и Национален археологически институт с музей към БАН посети Регионалния исторически музей в Русе по повод на проект за изследване на произхода на нефрита, използван през Праисторията на Балканите, съобщи директорът на Русенския музей проф. Николай Ненов, цитиран от БТА. 

Обект на изследване е изцяло запазен амулет от редкия минерал нефрит. Той е част от постоянната експозиция на Регионалния исторически музей в Русе. 

По думите на проф. Ненов е извършен спектографски анализ с цел определяне на типа и произхода на суровината на находката. Резултатите от него ще бъдат известни по-късно.
Предметът е открит по време на археологически разкопки през 1986 г. на Русенската селищна могила в пласт от средната каменно-медна епоха. Находката представлява стилизирана зооморфна фигура (вероятно жаба), изработена от нефрит с полирана повърхност, а в горната част е пробит отвор. Фигурата има огледална симетрия. Предметът вероятно е използван като амулет.

Археолози откриха глинено гърне с богато съкровище (снимки)

"Проблемът с локализирането на находища на нефрит на Балканите и в частност на територията на днешните български земи засега остава отворен, както и от къде е внасяна суровината за изработката на предметите от този вид. От територията на България има открити едва 12 подобни находки без тази от Русе, което ги прави изключителна рядкост. Всички амулети от нефрит с ясен археологически контекст към момента от българските земи се датират от новокаменната епоха (неолит). Поради тази причина е възможно и амулетът от Русе да има по-ранна датировка и да е бил използван през по-продължителен период от време", обясни проф. Ненов.

Сн. Регионален исторически музей - Русе

Последвайте канала на

Мая Йорданова
978 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2023.04.27 | 00:31

2
МАХНЕТЕ ВСИЧКИ СПЕЙСОВЕ, ЗА ДА НИ ОТКРИЕТЕ ПРОСТО МАХНЕТЕ РАЗСТОЯНИЯТА И ЕЛАТЕ ДА СЕ ЗАБАВЛЯТЕ С НАС ВЕЧЕ СМЕ В СОЦИАЛНИТЕ МРЕЖИ НАД 5800 ФЕНА ПОДКРЕПЯТ ДНЛ ФЕНТЪЗИ И ЗАПОЧВАТ ДА ПЕЧЕЛЯТ НАГРАДИ ЕЛАТЕ ДА СЕ ЗАБАВЛЯВАТЕ С НАС ! F A N T A S Y D N L N . F R E E . B G
stefanos

2023.04.26 | 17:31

1
Най-вероятно това е артефакт от Китай (или околните му земи)

Добави коментар

Водещи новини