Археолози откриха череп на Хомо еректус на 1 млн. години

  • 28 септември 2022 22:19

  • 2344
  • 1
Археолози откриха череп на Хомо еректус на 1 млн. години
© pixabay
Слушай новината Слушай новината

Китайски археолози откриха фосилизиран череп на един милион години, принадлежащ на вида Хомо еректус, като до голяма степен непокътнатото откритие се смята за една от най-пълните вкаменелости на череп от този вид, откривани някога в Евразия.

Новооткритата вкаменелост на черепа беше открита близо до град Шиян в централната китайска провинция Хубей, където преди това бяха изкопани два черепа на Хомо еректус на това място през 1989 и 1990 г. Предишните две вкаменелости бяха датирани като около 800 000 до един милион години, като академичните кръгове нарекоха откритието „човекът Юнсян“, предаде Нова телевизия.

Новата вкаменелост на черепа се намираше само на 0,62 метра под повърхността на земята и се превърна в най-пълния фосил на черепа на Хомо еректус, открит досега във вътрешността на Евразия.

Учени опровергаха популярна теория за произхода на човека

Предварителните оценки на археолозите казват, че фосилът на черепа може да датира от преди един милион години, като откритията са от голямо значение за изучаването на историята на човешката еволюция и за запълването на празнините между предишните разкопки в Китай.

„Има много малко човешки вкаменелости, които могат да датират от преди около един милион години. По-конкретно, вкаменелости, които са на повече от един милион години, открити в Китай и Източна Азия, са само тези на „човека Юанмоу“, които датират от преди 1,7 милиони години и тази на „човека от Лантиан", които са на възраст от 1,2 до 1,6 милиона години. Човекът от Юнксиан е бил в период между тях, който е преди около един милион години, а по-късно е имало Хомо еректус пекиненсис, който може да е живял преди около 800 000 години според най-новите датировки. Средният период основно се поддържа от трите черепа на човека Юнсян, така че това е връзка между предишния и следващия етап", каза Гао Син, изследовател от Института по палеонтология на гръбначните.

„Като цяло, когато най-ранните хора са се развили от група древни маймуни, техният черепен капацитет е бил много малък, между 300 и 350 милилитра, подобно на съвременните шимпанзета. Но след това размерът на мозъка постепенно ще се увеличи, ставайки по-голям през периода на Хомо хабилис, преди да расте отново, когато достигне стадия на Хомо еректус, където средният капацитет е 1088 милилитра.", каза Гао.

В момента долната половина на черепа все още е заровена в оригиналната почва на мястото, като екипът за разкопки очаква внимателно да извади целия череп до ноември тази година.

Мая Йорданова
2344 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини