Археолози откриха части от стенописи при разкопки край Твърдица

  • 12 октомври 2022 14:42

  • 2098
  • 1
Археолози откриха части от стенописи при разкопки край Твърдица
© Община Твърдица
Слушай новината Слушай новината

Археолози откриха части от стенописи при разкопки край Твърдица, съобщиха от Историческия музей. При проучвания на средновековния град Вердица са разкрити значителни части от стенописи на черква, разположена извън крепостните стени. Най-добре те са запазени в северозападния ъгъл на притвора. В долната му част е оформен цокъл от правоъгълници с различен цвят, а над него на тъмно зелен фон се откроява част от права фигура на светец или монах, пострадал за християнската вяра, съобщава БТА.

Иманярски посегателства са довели до значителното унищожение на този паметник от края на XII-XIII век, посочват от културната институция.

Иманяри унищожиха безценен археологически обект, проучван от НИМ

Археологическите проучвания на средновековната крепост-град Вердица започнаха през септември и се финансират от община Твърдица и Министерството на културата по проект на музея за проучване и полева консервация. Целта на разкопките през 2022 г. е пълното разкриване на останките от църква и уточняване на плана ѝ.

Крепостта се намира в местността Градището, където са открити останки от крепостни стени и сгради от периода IV-XIV век. Във византийските извори те са отразени с името "Вердица".

Последвайте канала на

Мая Йорданова
2098 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
PaulaFox

2022.10.12 | 19:01

1
❤️Здравейте) Казвам се Паула, на 24 години съм) Бъдещ секс модел 18+) Обичам голите снимки) Моля, оценете снимките ми на ➤ Ja.cat/id398062

Добави коментар

Водещи новини