Проф. Николай Овчаров разплита историята на болярка от средновековния град Крън

  • 26 май 2021 16:59

  • 2066
  • 1
Проф. Николай Овчаров разплита историята на болярка от средновековния град Крън
© bulphoto (архив)

Накити на викосопоставена благородна дама от 13-14 век от днес са част от експозицията на Исторически музей "Искра". Това обяви пред журналисти проф. Николай Овчаров.

Според археолога най-вероятно тя е живяла в средновековния град Крън. До този момент няма точни свидетелства, които да посочат местоположението на града. Има различни хипотези - село Крън, село Бузовград, село Тьжа или квартал "Кулата" в Казанлък.

Археолози тръгват по следите на четвъртия кръстоносен поход

За болярката напомнят само женски украшения, изработени от сребро с дебело позлатяване. Те представляват 2 чифта наушници, фино колие с висулка със същите орнаменти - торква, която няма аналог сред откритите през годините подобни накити, огърлица от планински кристал - кварц и карнеол, 7 монети, от които 5 златни с лика на Андроник II Палеолог и още 2 - 1 златна и 1 сребърна монети. Най-старата монета от тях е златната монета на никейския император Йоан II Дука Ватаци, съобщава БТА.

Цялото това уникално средновековно съкровище бе открито при спецакция на полицията, през 2017 година, в кутия за шах, намерена в колата на иманяри.

Според проф.Овчаров, скъпоценните накити и монетите са били заровени заедно. По думите му, за това, как е изглеждала тази българска принцеса, може да се съди по образа на болярката Арета, съпруга на деспот Константин, съвременник на цар Иван Александър. Фреска с лика ѝ има запазена край Пирот, който по това време е бил част от Втората българска държава.

Археологът изрази и хипотезата, че те са били заровени при извънредни обстоятелства. Според последните данни, посочени от проф. Овчаров, османското нашествие по нашите земи става през 1369-1370 година, веднага след падането на Одрин. Твърде е възможно благородната дама набързо да е заровила ковчежето със скъпоценните бижута, принудена от настъплението на османските нашественици. Най-вероятно не са успели да достигнат до свободните български територии, предполага изследователят.

"Може ли това да е крънската принцеса?" - попита Николай Овчаров по повод на факта, че Крънската хора - област, е заемала изключително голям район, стигала е дори до Ямбол.

Според археолога подобни женски накити по нашите земи са открити само край село Долише, близо до Варна. Но откритата огърлица от планински кристал няма аналог.

Проф. Николай Овчаров продължава да разплита историята на болярката от Крън.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
2066 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
XXX

2021.05.26 | 18:14

1
САМО БЪЛГАРСКО ЛЯТО МОЖЕ ДА НИ СПАСИ ОТ ЛЪЖИТЕ КОРУПЦИЯТА РЕКЕТА И КРАЖБИТЕ НА ГЕРБ И О.П САМО ТЕ ПРЕДЛАГАТ ИСТИНСКА ПРЯКА ДЕМОКРАЦИЯ ГЛАСУВАТЕ ЗА ТЯХ АКО ИСКАТЕ БОРБА СЪС МУТРИТЕ ОТ ГЕРБ И ФАШИСТИТЕ ОТ О.П И ПО ВИСОКИ ЗАПЛАТИ И ПЕНСИИ НЕ СИ МИСЛЕТЕ ЧЕ ЕДИН ШОУ МЕН ЩЕ РЕШИ ТЕЗИ ПРОБЛЕМИ

Добави коментар

Водещи новини